IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И руски медии обвързаха оставката на Дянков с масовите протести

Демонстрациите срещу икономическата политика на правителството са го превърнали в изкупителна жертва, пишат руски издания

11:49 | 19.02.13 г.
И руски медии обвързаха оставката на Дянков с масовите протести

Един от най-непопулярните сред народа министри на България - вицепремиерът Симеон Дянков, който ръководеше Министерство на финансите, подаде оставка в понеделник, пише „Российская газета“. Той се прослави преди всичко с това, че в началото на своя мандат предложи на народа да яде постна пица, а след това помоли хората да забравят за повишение на заплатите и пенсиите. С това той веднага заслужи народната „любов“, пише изданието.

Официална София не съобщи каквито и да са причини, но според местните медии оставката е била предизвикана от сериозни разногласия между Дянков и премиера Бойко Борисов по въпроса за земеделските субсидии.

На това обаче трудно може да се повярва на фона на продължаващите протести на народа, обхванали цялата страна, пише руският вестник. И макар че министърът на финансите няма пряко отношение към комуналните услуги, оставката на Дянков много прилича на изкупителна жертва, чиято цел е поне до някаква степен да успокои нажежените страсти на народа, пише още „Российская газета“.

Българският министър на финансите Симеон Дянков е уволнен. Оставката му бе провокирана от масови протести в цялата страна - многохилядни демонстрации срещу икономическата политика на властите, пише вестник "Комсомолская правда".

Руски издания масово цитират съобщения на Би Би Си и РИА Новости за протестните акции в България. Печатът в Русия ги свързва с оттеглянетона Дянков, редица медии пишат, че е "уволнен" или "пратен в оставка".

Гражданите са недоволни от рязко нарасналите цени на електроенергията, докато нивото на заплатите остава същото. Десетки хиляди души излязоха на улиците в 20 български града, размахали сметките си за ток. Мнозина от тях участваха в нападения срещу офиси на енергийни компании, отбелязва "Комсомолская правда".

Наред с други вестници "Московский комсомолец" отразява снощното протестно шествие в София, приключило с 11 задържани и двама пострадали полицаи.

"В митинга участваха общо няколко хиляди души. Хората край сградата на парламента настояваха за оставка на правителството, защитено с полицейски кордони. Отделни хулигани започнаха да хвърлят камъни и шишета срещу стражите на реда. В отговор полицаите употребиха сила и разпръснаха протестиращите", описва акцията РИА Новости, цитирана в изданието.

Водещи световни медии също акцентираха върху масовите протести и общественото недоволство срещу правителството като причина за оставката на финансовия министър.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още