IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: Не може да има битка с монополите без промяна на законодателството

Велико народно събрание нито ще оправи ситуацията, нито ще открие нови работни места, нито ще увеличи доходите, смята лидерът на ДСБ

10:34 | 21.02.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Костов: Не може да има битка с монополите без промяна на законодателството

За трети път протести свалят правителството – научихме се да сваляме власт, която посяга на правата и свободите на обществото, коментира преди гласуването на оставката на правителството Иван Костов.

„Борисов предложи мерки, които не са изпълними, например отнемането на лиценза на ЧЕЗ. Не може да започне легитимна битка с монополите, ако няма промяна в законодателството. Премиерът е бил заблуден или заблуди общественото мнение, че отнема лиценза“, каза още Костов. Същото било положението и с намаляването на тока с 8% от месец март, което срещнало острата съпротива на банките.

Не може да зцапочне легитимна битка с монополите без промяна на законодателството, заяви председателят на ДСБ.

„Дали това не е истинската причина да подаде оставка, че не могат да се намерят верните решения“, предположи Костов.

Той коментира, че Велико народно събрание е искано от хората, но то няма да оправи ситуацията, нито ще открие нови работни места, нито ще увеличи доходите. За промяна в Конституцията трябва първо консенсус, референдум и едва тогава – промяна в устройството.

Според него свикването на Велико народно събрание за промяна в Конституцията няма да реши проблемите на хората. Съществувал и риск за подмяна на истинската причина, която изведе хората на улицата.

Костов припомни, че сините нееднократно лансират идеята за ВНС и по думите му постепенно обществото узрява за това. Как Великото народно събрание ще реши тези проблеми, попита риторично Костов. По негови думи дебатът трябва да се върне върху основните искания на протестиращите

Костов е категоричен, че ако ако няма консенсус по основните проблеми, няма гаранция следващото НС ще приема тази битка.

Костов призова останалите партии предварително да представят своите решения за справяне с проблемите в енергетиката и другите чувствителни области, а президентът да поеме своята отговорна роля преди да бъде сформиран служебен кабинет.

От Народното събрание зависи противопоставянето на монополите - то дава сила на държавата да се противопоставя на образуването на господстващо положение. "Това зависи от държавата и от начина за определянето на общественото положение", коментира още Костов.

По време на дебатите лидерът на ДСБ Иван Костов призова президентът Росен Плевнелиев да започне консултации за намиране на съгласие относно истинските причини, заради които хората излязоха на улиците – високи сметки за ток, загуба на работни места, замразяване на доходите.

„Президентът следва да покани и да чуе всички мнения на протестиращите, да чуе становищата на изпълнителната власт, контролните органи, профсъюзите и на политическите партии. И да представи този консенсус за излизане от кризата. Нужен е консенсус, за да започне битка с монополите“, заяви Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 1
p_trade
преди 11 години
Говориш глупости като някои таксиметров шофиор и ве4е ми е ясно защо си фалирала и защо нямаш и грам познание от икономика . 4овека ти е написал макроикономи4еки показатели от 1997-2001 , защото благодарение на този 4овек се спасихме от гибел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
aleksandar.nikolov
преди 11 години
Колега оптал си се да кажеш нещо обаче малко не ти се е получило. Не разбрах как ме разкри, че съм партийен секретар и кое от коментара ми не е вярно. А още повече, с какво съм нарушил правото на някойда се изказва.. пък било то и без аргументи, а с личните си драми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
НиколовИзказваш се малко като партиен секретар, поне така мисля аз. Нали сме демокрация и всеки може да говори и пише където му разрешават.Когато Иван Костов стана министър председател, когато лева беше вързан за марката от Софиянски. Голямата продажба за жълти стотинки вече е била факт. При влизане във валутен борд, изпълняваш изискванията на страната която управлява и създава съответната валута, която ние ползваме. Или с други думи казано, сега Ви спасяваме, но в следващите години ще управляваме вашите жизнено важни отрасли, като вода, ток, телефония, телевизия, банки, топлофикация, използваме природните Ви ресурси за без пари и т.н. Народа разбра най-накрая същността на демокрацията, но Политиците отказват да приемат този ФАКТ. Друг е въпроса как се е стигнало до тази ситуация и по-конкретно какво се е случило с Валутния ни резерв за да остане 200 мил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
сидито
преди 11 години
Много сте прав,че вината е в такива като мен които отказаха да перат пари както направиха доста мои колеги по Костово време..Хак ми е сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
aleksandar.nikolov
преди 11 години
Когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари?1. Месечна инфлация 300%. 2. Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар.3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резервът е паднал под нивото на възможния минимум.4. Растяща безработица, достигаща до 16% официално и над 25% реално, заради неработещите, но нефалирани предприятия.5. Средна работна заплата 35 000 лв = 12 долара.6. Средна пенсия 18 000 лв = 6 долара.7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.8. Прекъснати връзки със светоните финансови институции МВФ и СБ.9. Дългове към външни кредитори над 13 милиарда долара.10. Пълен блокаж на държавата и разгул на бригадирското движение на мутрите. Който не плащаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха освободени само назначените от БКП/БСП бизнесмени.Какво остави след себе си Иван Костов?1. Месечна инфлация 0,2%, годишна 3%.2. Национална валута 2 лева = 1 долар.3. Валутен резерв 3,7 милиарда долара.4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години.5. Средна заплата 250 лв = 125 долара.6. Средна пенсия 130 лв = 65 долара.7. Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване в Европа.До колкото разбрах от несвързаното ви бращолевене.... предлагате да няма осигуровки и данъци? Така ли? Тия истории стил искренно и лично ги слушам вече 20 год..Костов ви е виновен, че не можете да си развиете бизнес? много хора по неговото време успяхаПроблема е във вас не в Костов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
сидито
преди 11 години
Ако си мислиш,че не помня 1997 се лъжеш жестоко.Точно в тази година се завърнах в България за да стартирам някакъв дребен бизнес и си бъда до децата.Благодарение на тоя черен *** и неговите закони които ни постави да плащаме наравно с големите фирми патенти и социални и здравни осигуровки голяма част като мен фалираха.Не знам баба ти колко долара пенсия е вземала,но знам,че съм стояла навън при минус 20 градуса за да избивам касовият апарат който наложи Костов,право на патент и здр.и соц.осигуровки които големите фирми с голям доход плащаха същата сума.Благодарение именно на Костов фалирах с което вече над 10 години съм извън България.Моите деца израстнаха без да бъдат прегърнати от майка работеща по чужбина месеци наред за да има пари и завършат образованието си..Разбра ли сега защо не само го мразя ами и съм го проклела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
p_trade
преди 11 години
Ти помниш ли 1997 в какво състояние бяхме когато доиде КОСТОВ и имахме ли изобщо икономика и пенсията на баба ми беше ли 6 USD ???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Бойко се бил оправдавал с предишните !!!!? Ами кой е предложил и приел ТОВА законодателство той ли!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Костов: "Не може да има битка с монополите без промяна на законодателството"Прав е ! Трябва да се припомни обаче и кой участва в създаването на това законодателство! :) Лесно е да се хули ББ че не се бил справил с монополите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Костов лансира тезата на хората от улицата като своя. Така е много лесно, когато си в опозиция. Може само да се радва, че няма да бъде избран никога от народа, че да се наложи да я изпълнява. Иначе на приказки и той и М. Димитров и всички останали са номер 1. Айде холъм..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още