fallback

Костов: Не може да има битка с монополите без промяна на законодателството

Велико народно събрание нито ще оправи ситуацията, нито ще открие нови работни места, нито ще увеличи доходите, смята лидерът на ДСБ

10:34 | 21.02.13 г. 18
Автор - снимка
Създател

За трети път протести свалят правителството – научихме се да сваляме власт, която посяга на правата и свободите на обществото, коментира преди гласуването на оставката на правителството Иван Костов. „Борисов предложи мерки, които не са изпълними, например отнемането на лиценза на ЧЕЗ. Не може да започне легитимна битка с монополите, ако няма промяна в законодателството. Премиерът е бил заблуден или заблуди общественото мнение, че отнема лиценза“, каза още Костов. Същото било положението и с намаляването на тока с 8% от месец март, което срещнало острата съпротива на банките. Не може да зцапочне легитимна битка с монополите без промяна на законодателството, заяви председателят на ДСБ.

„Дали това не е истинската причина да подаде оставка, че не могат да се намерят верните решения“, предположи Костов. Той коментира, че Велико народно събрание е искано от хората, но то няма да оправи ситуацията, нито ще открие нови работни места, нито ще увеличи доходите. За промяна в Конституцията трябва първо консенсус, референдум и едва тогава – промяна в устройството. Според него свикването на Велико народно събрание за промяна в Конституцията няма да реши проблемите на хората. Съществувал и риск за подмяна на истинската причина, която изведе хората на улицата. Костов припомни, че сините нееднократно лансират идеята за ВНС и по думите му постепенно обществото узрява за това. Как Великото народно събрание ще реши тези проблеми, попита риторично Костов. По негови думи дебатът трябва да се върне върху основните искания на протестиращите

Костов е категоричен, че ако ако няма консенсус по основните проблеми, няма гаранция следващото НС ще приема тази битка.

Костов призова останалите партии предварително да представят своите решения за справяне с проблемите в енергетиката и другите чувствителни области, а президентът да поеме своята отговорна роля преди да бъде сформиран служебен кабинет. От Народното събрание зависи противопоставянето на монополите - то дава сила на държавата да се противопоставя на образуването на господстващо положение. "Това зависи от държавата и от начина за определянето на общественото положение", коментира още Костов. По време на дебатите лидерът на ДСБ Иван Костов призова президентът Росен Плевнелиев да започне консултации за намиране на съгласие относно истинските причини, заради които хората излязоха на улиците – високи сметки за ток, загуба на работни места, замразяване на доходите.

„Президентът следва да покани и да чуе всички мнения на протестиращите, да чуе становищата на изпълнителната власт, контролните органи, профсъюзите и на политическите партии. И да представи този консенсус за излизане от кризата. Нужен е консенсус, за да започне битка с монополите“, заяви Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
fallback