IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Доверявах се на контрола на енергийния регулатор върху ЕРП-тата

Дори и в оставка притискаме ДКЕВР да намали цената на тока, заяви още икономическият министър в оставка

22:46 | 24.02.13 г. 5
Добрев: Доверявах се на контрола на енергийния регулатор върху ЕРП-тата

"Подцених ситуацията по отношение на това какъв контрол извършва Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) върху електроразпределителните дружества, защото комисията е независим орган и вярвах в тази независимост", заяви икономическият министър в оставка Делян Добрев пред bTV. 

За 11-те месеца, през които Добрев е бил начело на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е постигнато закриването на проекта "Белене", намаляване на цената на природния газ, подписването на договори за търсене на петрол и газ, както и повече прозрачност в енергетиката. 

До 2009 година не се провеждаха търгове за продажбата на енергия - правата са били раздавани като парчета баница, а цената се е определяла по усмотрение на Красимир Георгиев, собственик на фирма Frontier, заяви още той. Тази схема за продажбата на енергия е излязла наяве от специалните разузнавателни средства, които парламентарната комисия, оглавявана от Яне Янев, изпрати на главния прокурор.

В момента правото да се купи енергия се печели на търг, на който участниците заявяват количества и цена, коментира още Добрев. Министърът в оставка обясни още, че най-обещаващият блок в Черно море - "Силистар" е бил даден на концесия на фирма на Красимир Георгиев и държавата обжалва пред съда това решение на предишното правителство. Анализите показват, че в този блок има не само природен газ, но и петрол. 

Той обяви още, че макар и в оставка това правителство "притиска Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), макар и това да не е редно, защото комисията е независим орган", за да бъде намалена цената на тока с 8% от 1 март.

Добрев коментира още, че вероятно понижение ще има, макар и не от 1 март, а "през март".

Що се отнася до лиценза на ЧЕЗ от думите на министъра в оставка става ясно, че ДКЕВР е започнала процедурата за неговото отнемане. Щом са започнати такива дейности, значи има основание за отнемане на лиценз, смята още Добрев. Той обаче не се ангажира с конкретен срок, тъй като решението може да бъде обжалвано от чешката компания.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 28 rate down comment 1
4i4o_Pay
преди 11 години
Какви ЕРП-та, какви 5лв. Делът на ЕРП-тата в сметките за ток е под 10%, другото е НЕК, ЕСО, данъци. Ако проблемът е тези сметки да се намалят с 1 - 2 % - ок, ЕРП-тата са виновни и може да се изстискат (не че не трябва и сега).Основният проблем са ниските доходи на българите - там трябва да се оправят нещата - инвестиции, трудова заетост, производство с висока добавена стойност... И разбира се - съд, затвор и конфискация на имуществото на комисионерите, разпродали икономиката за жълти стотинки и докарали ни до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Почти 4 години имаха цялата власт да променят закони, да пишат нови и да ги прилагат и НАЛАГАТ! Каквото решиха, направиха! Никой не можа да ги спре нито за касовите апарати, нито за Белене и Бургас-Александрупулос, нито за забраната за пушене, за нищо! Имаха програма, приоритети и философия, която наложиха на държавата. Резултатът е, че това е второто правителство в последните 20 години, което е изгонено с камъни от властта!И ако Жан Виденов го свали един митинг със сини байраци пред парламента и група командировани пазарджишки мутри-щурмуваци от бригадата на Джамов, сега цяла България вече 2 седмици е по улиците и няма изгледи нещата да затихват! И няма нито едно партийно знаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Отдавна тези дето напират да се борят с тумора БСП трябваше да се научат как се играе тази игра и да се пазят. Сега е късно за обяснения.Откакто почнаха големите протести някой да е чул нещо за Р.Овч. и Петър Димитров? Да не би да са отишли на отговорно пазене при Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 9
Tony
преди 11 години
Некадърнико Добрев! Не ми се прави на господ като бойко!ДКЕВР е НЕЗАВИСИМА държавна агенция и ти и бойко НЯМАТЕ никакво права да я "командвате"!btw, Добрев, ти продължаваш ли да контролираш правилно Централната банка и Валутния борд?Те правилно ли контролират нещата???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 9
ravnovesie
преди 11 години
Добрев съвсем си загубил акъла. Ако изобщо някога го е имал. Първо не е негова работа да контролира ДКЕВР - това е работа парламента и очевидно на Бойко - защото той нали контролираше всичко. След това как така оказва натиск на независима комисия, впръке че не било редно. това че си признава да не би да го прави по-малко незаконно. С какъв акъл се оправдава за концесия която неговото правителство е дало. кой точно му е виновен за това. Пришълци от космоса ли. нали Бойко държеше цялата власт в правитлеството - той е виновен и за всички корупционни решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още