IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Коларова: Президентът постави амбициозни задачи пред този парламент

41-то Народно събрание трябва да се разпусне най-късно на 12 март, заяви политологът

11:27 | 28.02.13 г.
Р. Коларова: Президентът постави амбициозни задачи пред този парламент

В своето обръщение към нацията президентът Росен Плевнелиев постави доста амбициозни задачи пред парламента в оставащите му дни, смята политологът Румяна Коларова в коментар на речта на държавния глава пред bTV.

По думите на Коларова 41-то Народно събрание трябва да се разпусне най-късно на 12 март и сега големият въпрос е кои закони ще бъдат приети спешно.

Политологът коментира думите на президента, че този парламент в останалите дни трябва да се фокусира върху спешните мерки за намаляване на цената на тока, опазването на природните богатства, промени в кодекса за социалното осигуряване, както и върху редица закони, касаещи сигурността.

„Трябва да отбележим, че това Народно събрание не гледаше далеч и не си поставяше дългосрочни задачи. Въпросът сега е дали мнозинството от ГЕРБ ще наложи и приеме законите, от които реално има полза или ще бърза да приеме онези, които трябва да бъдат приети, за да има спокойствие в страната“, посочи Коларова.

По нейни думи оставката на кабинета „Борисов“ не означава, че този парламент трябва да затвори вратите си за исканията на хората. Народът трябва да е наясно, че не могат да бъдат изпълнени всички искания, но за тях също така е важно да усетят, че депутатите правят поне някакви стъпки, за да чуят протестиращите.

„Няма как хората да се успокоят и да спрат протестите, но поне ще видят, че гласът им се чува. Да се надяваме, че депутатите ще се опитат да коригират поне отчасти грешките си“, каза още политологът. И допълни, че не трябва да се очаква бърз ефектът на Обществения съвет към президента.

Кой ще оглави служебния кабинет?

По повод на най-обсъжданата кандидатура за служебен премиер - на Екатерина Захариева, която бе зам.-министър на регионалното развитие при Росен Плевнелиев, а сега е главен секретар на президента, Коларова коментира, че това е нож с две остриета, заради фактът, че Захариева е от близкото обкръжение на държавния глава.

Тя обясни, че ако новият служебен премиер сгреши или не се справи с кризата, идеята да назначи близък човек означава, че отговорност ще носи следващият – именно  президентът.  Затова е хубаво Захариева да е резервният човек за премиер в случай, че този който номинира, се провали. Тогава всички ще бъдат застраховани, смята политологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още