fallback

Росатом очаква рестарт на проекта "Белене"

От БСП вече декларираха, че ще работят за подновяване на строителството на втората ядрена централа

09:58 | 01.03.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Решението на българския парламент за спиране на на АЕЦ "Белене" не слага кръст на проекта, смятат от Росатом. Това решение не беше изненада за Росатом, заяви директорът на департамента за комуникации на руската корпорация Сергей Новиков, цитиран от БНР.

На практика сегашният парламент препотвърди взетото преди време решение, като пренебрегна мнението на участвалите в референдума български граждани, посочи Новиков. По думите му това обаче не означава, че окончателно се слага кръст на проекта.

„Новият парламент и утвърденото от него ново правителство ще трябва да се определят от своя гледна точка по повод проекта за "АЕЦ Белене". И ако новото правителство реши да се върне към този проект, тогава ще можем, запознавайки се с техните условия, да формираме своята позиция“, каза Новиков.

„Строителството на ядрени централи е дълъг процес и затова не можем да кажем, че подобни решения слагат кръст на тези проекти завинаги. Винаги има възможност да се върнем към реализацията на този проект, ако има за това политическа воля и условията са взаимноизгодни“, посочи още говорителят на Росатом.

Припомняме ви, че Народното събрание прие в сряда окончателното спиране на проекта АЕЦ „Белене". Парламентът отхвърли предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за възобновяване на проекта и прие проекторешението на Иван Иванов от „Синята коалиция“ за прекратяването му.

Междувременно пред руския в. „Известия“ депутатът от Коалиция за България Михаил Миков заяви, че социалистите ще пуснат „АЕЦ „Белене“, която ще бъде построена от руснаците. Срокът на експлоатация на работещите реактори в АЕЦ „Козлодуй“ приключва през настоящото десетилетие.

Новата АЕЦ „Белене“ е нужна на българската икономика, тъй като ще привлече инвестиции и ще осигури нови работни места. Но най-важното – атомната електростанция е стратегически проект: благодарение на „Белене“ ще понижим цената на електроенергията и ще върнем на България енергийната независимост“, убеден е Миков.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
fallback