IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом очаква рестарт на проекта "Белене"

От БСП вече декларираха, че ще работят за подновяване на строителството на втората ядрена централа

09:58 | 01.03.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Росатом очаква рестарт на проекта "Белене"

Решението на българския парламент за спиране на на АЕЦ "Белене" не слага кръст на проекта, смятат от Росатом. Това решение не беше изненада за Росатом, заяви директорът на департамента за комуникации на руската корпорация Сергей Новиков, цитиран от БНР.

На практика сегашният парламент препотвърди взетото преди време решение, като пренебрегна мнението на участвалите в референдума български граждани, посочи Новиков. По думите му това обаче не означава, че окончателно се слага кръст на проекта.

„Новият парламент и утвърденото от него ново правителство ще трябва да се определят от своя гледна точка по повод проекта за "АЕЦ Белене". И ако новото правителство реши да се върне към този проект, тогава ще можем, запознавайки се с техните условия, да формираме своята позиция“, каза Новиков.

„Строителството на ядрени централи е дълъг процес и затова не можем да кажем, че подобни решения слагат кръст на тези проекти завинаги. Винаги има възможност да се върнем към реализацията на този проект, ако има за това политическа воля и условията са взаимноизгодни“, посочи още говорителят на Росатом.

Припомняме ви, че Народното събрание прие в сряда окончателното спиране на проекта АЕЦ „Белене". Парламентът отхвърли предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за възобновяване на проекта и прие проекторешението на Иван Иванов от „Синята коалиция“ за прекратяването му.

Междувременно пред руския в. „Известия“ депутатът от Коалиция за България Михаил Миков заяви, че социалистите ще пуснат „АЕЦ „Белене“, която ще бъде построена от руснаците. Срокът на експлоатация на работещите реактори в АЕЦ „Козлодуй“ приключва през настоящото десетилетие.

Новата АЕЦ „Белене“ е нужна на българската икономика, тъй като ще привлече инвестиции и ще осигури нови работни места. Но най-важното – атомната електростанция е стратегически проект: благодарение на „Белене“ ще понижим цената на електроенергията и ще върнем на България енергийната независимост“, убеден е Миков.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
недейте така някои господа са притеснени как ще връщат рушветите взети от братската страна.иначе гласувах с НЕ на референдума защото знам как строят БСП.За тях бих ви разказал следния виц.имало двама приятели единия от ГДР другия от НРБ.двамата бедни като мишки,но дошли промените и средствата от ЕС.Отишъл нашият на гости и гледа немеца в страхотна къща.попитал го как така?ами виждаш ли ей оня мост.построих го с европейски средства откраднах 10% и ето ти тази хубава къща .след година идва у нас а нашият палат.как го направи?ами дадоха ми пари да строя мост.акъде е моста?абе какъв мост виж каква къща съм си построил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Защото, ако не извадят мнозинство, усилията им ще са напразни. Май-май, другарят Миков съвсем се изоглавява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Pyramid
преди 11 години
Гласувах "ЗА" на референдума. Редно е ядрената енергетика да се развива. Това-да.Обаче, без решение на парламента...дали, наистина, руснаците ще свият цената толкова много? Ако да-ОК, иначе, вярват ли си тези хора от бе-се-***-то, че, без да си сменят групичката в парламента, ще вземат дори обикновено мнозинство? Или знае нещо извънредно тайно, или е луд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Да чакат.Междувременно докато чакат да вземат да оправят техните си цени на тока, преди да искат да оправят нашите. Защото и при тях имало повишение и лично Путин се заел да потушава опасността от "комунална революция".Ама аз не мога да ги разбера.Имат 2 готови подготвени за нас реактора - да ни ги платят, да си монтират светкавично и да си тушират поскъпването на тока. Не виждам къв им е всъщност проблема след като те притежават ядрени технологии за производство на най, ама най-най-най-еФФФФФФтината енергия на света. Трябва само да си ги правят и монтират и пей сърце - безплатна, безопасна, екологична енергия за поне 60 години. После сменят самоварите и пак отначало. Направо изглежда са открили социалния рай и благоденствие.Напъните на Миков за еФФФтиното бъдещето на България са направо отчаяно сърцераздирателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още