fallback

Официално: Цената на тока намалява със средно 7%

Намалението се дължи на намаляването на технологичните разходи и по-ниската цена на природния газ, обясниха от енергийния регулатор

18:07 | 04.03.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Намаляването на цената на електроенергията ще бъде със средно 7 на сто от 5 март, съобщи "Фокус", цитирайки решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Средното намаление на цената за ЧЕЗ е 7,17%, за EVN - 7,28% и за "Енерго - Про" - с 6,22%. 

Днес в енергийния регулатор се проведе открито заседание за цената на тока. На него стана ясно, че работната група към ДКЕВР, която беше натоварена да потърси начин за намаляване на цената на електрическата енергия, е предложила намаляването на технологичните разходи на ЕРП-тата, а не промяна на енергийния микс.

Понижението е от 15 на 12%. Това решение беше определено от експерти като по-добро, но пък временно

Корекцията на цената е постигната още и благодарение на по-ниските цени на природния газ. Като мярка за стабилизиране на системата от ДКЕВР налагат и стимулиране на потреблението на нощната тарифа. Това ще доведе до по-балансирано управление на системата, са записали експертите от работната група в основанията за намаляване на цената. Документът беше публикуван по-рано на сайта на енергийния регулатор. 

С тези предложения квотите на производителите остават в размера, определен от ДКЕВР през лятото на миналата година.

В края на февруари правителството в оставка поиска от енергийния регулатор преразглеждане на енергийния микс, за да бъде постигнато намалението на цената на електроенергията. На тази идея обаче се противопоставиха енергийни експерти, които обясниха, че включването на още мощности от АЕЦ "Козлодуй" и изключването на ТЕЦ-овете ще доведе до нови кризи. 

Председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова беше категорична, че като независим орган комисията се е съобразила с мнението на експертите в работната група. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 10.09.22 г.
fallback