fallback

Б. Данев: Служебният премиер трябва да не е обвързан с бизнеса и политиката

Българската стопанска камара предлага броят на министерствата да бъде намален от 17 на 10 в служебното правителство

10:14 | 07.03.13 г. 7

Служебният премиер трябва да не е обвързан нито с бизнеса, нито с политиката. А в бъдещия служебен кабинет не трябва да присъстват членове на политическите кабинети в последните четири правителства, депутати от последните два парламента и представители на администрацията на президента.

Това каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от агенция „Фокус”.

Изключение може да се направи само за ръководния състав, ангажиран с европейските фондове, смята Данев.

Той допълни, че е необходимо да се намали политическото ръководство на министерствата, тъй като то е проводник на лобизма и търговията с влияние.

Българската стопанска камара предлага броят на министерствата да бъде намален от 17 на 10, което означава седем министри и 21 зам.-министри по-малко в служебното правителство. С това ще бъде облекчена и задачата на президента да формира работещ екип, който в срок от около два месеца да изпълни своите съществени задачи - да изведе икономиката от това тревожно състояние и да осигури провеждането на прозрачни и честни избори”, обясни Данев.

Според него най-големият дефицит у нас в момента е на справедливост, продиктуван от липсата на прозрачност в работата на публичната администрация. Затова стопанската камара предлага цялата кореспонденция на централната и местна администрация, с изключение на класифицираната информация, да бъде публикувана в интернет. „Това е съществено начало за налагането на прозрачност в тези структури”, коментира Божидар Данев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
fallback