fallback

Депутатите денонсираха споразумението "Бургас-Александруполис" на първо четене

Темата отново предизвика дискусия и взаимни обвинения в пленарната зала

11:26 | 07.03.13 г. 6

Със 115 гласа "за" народните представители одобриха на първо четене предложението за излизане на България от проекта "Бургас - Александруполис". Против това решение бяха 25-ма депутати, а един гласува с "въздържал се", съобщава агенция "Фокус". 

Преди да бъде гласувано предложението Менда Стоянова, която председателства това заседание, направи поименна проверка за кворум, поискана от "червения" депутат Михаил Миков. 

Работата на Народното събрание започна с обсъждането на предложението за денонсиране на споразумението с Русия за изграждането на нефтопровода „Бургас – Александруполис“. Темата успя да предизвика разнопосочни изказвания и обвинения.

Според Мартин Димитров от „Синята коалиция“ проектът от полза за Русия и Гърция, а за България остават рисковете. „Съществува риск от разлив в Черно море. Ако това се случи, какво ще стане с българския туризъм?“, попита той от парламентарната трибуна.

От своя страна депутатът от „Коалиция за България“ Михаил Миков коментира, че този проект е бил започнат от правителството на Иван Костов, освен това е и „високо оценяван на европейско равнище като възможност за диверсификация на доставките“. Според него няма сериозни икономически и екологични доводи срещу този проект.

Иван Иванов от "Синята коалиция" обаче заяви, че проектът е започнат през 1993 година от правителството на Любен Беров, а не от кабинета "Костов". 

Димитър Бойчев от ГЕРБ припомни резултатите от местния референдум, на който гражданите заявиха, че са против изграждането на този нефтопровод. „Становището на Икономическият институт към БАН посочва, че има спорни икономически ползи, а съществуват сериозни екологични рискове“, допълни още той.

Петър Димитров от "Коалиция за България" заяви, че подобни нефтопроводи в момента съществуват между Бургас и Девня. „Скъпи бургазлии, знаете ли че такива нефтопроводи в България има, от "Нефтохим" до Девня има такъв нефтопровод. На него дори имаше авария, нещо да загина в България, да изчезна туризмът, да изчезнаха милиардите”, обърна се той от парламентарната трибуна. 

Липсата на икономически ползи изтъкна и финансовият министър в оставка Симеон Дянков, за когото „Бургас – Александруполис“ е неизпълним проект за всички участници в него. „Проектът не е търговски осъществим и неприемлив за банково кредитиране, защото е невъзможно получаване на гарантирано количество петрол“, заяви той.

Припомняме ви, че решението за излизане от проекта беше взето в края на 2011 година по време на заседание на Министерския съвет по предложение на Симеон Дянков. Финансовият министър обясни, че проектът не може да бъде реализиран според условията и финансовите параметри, заложени в споразумението от 2007 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 10.09.22 г.
fallback