fallback

Кристалина Георгиева: Въпросът дали да бъда служебен премиер не е на дневен ред

Еврорегламентите не позволяват Георгиева да излезе в отпуск за два месеца, за да оглави служебното правителство

21:17 | 07.03.13 г. 12

Еврокомисарят Кристалина Георгиева обяви пред български журналисти в Брюксел, че въпросът дали да бъде служебен премиер въобще не стои на дневен ред, съобщи bTV.

Еврорегламентите не позволяват Георгиева да излезе в отпуск за два месеца, за да оглави служебното правителство. “Това ще е недопустим конфликт на интереси", каза тя в кулоарите на еврокомисията.

Ако България оттегли своя еврокомисар, рискува за дълъг период от време да не е представена в Еврокомисията точно когато се договаря бюджета на Евросъюза до 2020 г.

Това няма да е добре както за България, така и за Еврокомисията, категорична беше пред репортерите в Брюксел Кристалина Георгиева.

В същото време, ако тя подаде оставка като еврокомисар, не е редно служебен кабинет да номинира нов български еврокомисар. Това означава, че ще трябва да се чака ново легитимно правителство и така страната ни няма да е представена в ЕК поне до есента.

Георгиева не очаква през следващите два месеца заради политическата нестабилност страната ни да изгуби предимство в преговорите по многогодишната финансова рамка до 2020 г. Тя й нейният екип напомниха, че се очаква в служебния кабинет да има ресорен вицепремиер по еврофондовете.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
fallback