IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Да се върви към национализация е много опасно

Чрез подобен процес от България ще изтекат пари, обясни еврокомисарят

09:10 | 01.03.13 г. 48
<p>
	Кристалина Георгиева, Снимка: Ройтерс</p>

Кристалина Георгиева, Снимка: Ройтерс

Да се върви към национализация е твърде рисковано, защото подобен процес може да нанесе големи щети на България. Такова мнение изрази еврокомисарят Кристалина Георгиева в първия си коментар по повод политическата ситуация в страната, пише БТА.

Само по себе си държавното управление не гарантира по-добро управление, дори напротив – може да бъде и по-лошо, смята Георгиева.

Еврокомисарят посочи, че има резонни искания на протестиращите, но има и такива предложения, за които е доказано в други държави, че могат да донесат повече беди, отколкото ползи. Именно сред тези предложения е и национализацията.

Национализацията означава и изплащането на компенсации на обратно изкупените дружества и така пари, които могат да отидат за хората, ще се насочат към джобовете на дружествата, които биват национализирани, обясни Георгиева.

Национализацията означава да променим радикално икономическия модел, какво ще си кажат инвеститорите, които искаме да привлечем с ниските данъци, попита тя.

По нейните думи има и такива идеи, предлагани от хората, които са разумни - например по-внимателно да бъде оценявано кои са социално слабите, на кои трябва да се помогне.

От практиката в света знаем, че социалната политика трябва да бъде построена на две нива. Едното е да поставим "възглавничка", да не паднат хората много лошо, а другата е да има "въжета", по които да се издигнат, ако са паднали, поясни Георгиева.

Има необходимост от социална поддръжка, но и от помощ за предприемачеството, особено за малкия бизнес, добави тя. Убедена съм, че резултатът от процесите сега у нас в крайна сметка ще бъде положителен, допълни комисарят.

Когато хората излязат на улиците, това означава, че имат трудности, към които трябва да се привлече повече внимание. Това е увличане на гражданите в решаването на техните съдби, точно във времето, когато това трябва да стане - когато има избори.

Хората трябва да решат на кого да дадат доверието си, за да бъде животът на всички ни по-добър, допълни комисарят.

Сред разумните предложения на протестиращите са това да има повече държавен контрол върху монополите, за усъвършенстване и регулиране на управлението на монополите, отбеляза Георгиева.

България има резерв, включително с това, че дългът е много нисък, но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво (трябват допълнителни пари) в помощ на икономиката. Трябва да бъдем внимателни да не се хлъзнем по нанадолнището, народът изстрада финансовата стабилност и е много важно да запазим това, което сме постигнали, коментира комисарят.

По нейните думи за България е изключително важно да решава проблемите, които изкараха хората на улицата, така че това повече да не се случва. Хората показаха, че товарът е станал много голям, а защо е така - на този въпрос трябва да бъде намерен отговор.

Когато търсим този отговор, винаги е най-добре да започнем от себе си, заяви Кристалина Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 0 rate down comment 1
ignatpen
преди 11 години
щото племенника ти окраде България и ся ще стане ясно кой какво е правил, та бързаш да го покриеш. Да не забравяме кой ни докара дотук най некадърното и ченгесарско правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
мерси много:) обикновено тук съм негативно приет:)И аз съм чувал за такива суми. Което за мен е проблем на възпитанието. Имах един шеф, дето викаше-"Идеалисти бяха Ботев и Левски, след тях всичко беше пари". И май цяла държава имаме, която мисли така-за жалост. Но това е решимо само в средносрочен план(5 до 10 години, ако има истинска воля за това). За това казах, че не съм убеден, че ще работи-съдебната система на теория е независима и трябва да остане такава-т.е. няма как да прилагаме метода, който съм описал за администрацията-пречистване на звено по звено. Убеден съм, че има и честни съдии, но съм сигурен, че те към тая дата вече са обезверени. За това са тия вътрешни разследващи органи-за корупция. И те да могат да уволняват. Ако разгледаме държавата в зародиш какво е представлявала-това е обществено обединение създадено с цел регулация на процесите в даденото общество-много обобщено, но все пак...Т.е. всеки държавен служител може да има само една цел-да служи на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
календар - много ми харесват последните ти 3 поста.За да е възможно това обаче трябва пълно изчистване на сегашните съд и прокуратура по правилният начин.За да се заеме каквото и да било място в съда или в прокуратурата в БГ, освен всички други изисквания стои и една таблица със суми за подкупи - суми започващи от 30 000 и свършващи в границата около 300 000 лева. После за да си възстановят тези пари и да могат съдиите и прокурорите да си плащат кредитите трябва да разчитат на приходи далеч над заплатите и бонусите си. Затова просто увеличение на заплатите при тях няма да е достатъчно. Трябва да се спре цялата корупционна схема на генерал Л. Гоцев и ДС Съдружници.Много ми харесва идеята за избор с народно гласуване за поне 55% от кадрите в съда и прокуратурата. Тези най-горните 55%, почващи от главния прокурор и надолу по йерархията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 2
zaho
преди 11 години
Е, явно и КГерогиева се отказа да е премиер. Нормално е да предпочетеш заплата и положение в Брюксел отколкото да чистиш бакиите в България. И аз съм на това мнение. Основният проблем е, че всичките пратеници в ЕУ или не работят или работят срещу България. Единственото с което се занимават евродепутатите ни (най-вече от БСП) е да оплюват опозиционната партия в БГ и да петнят името на страната. Отделно дето всички са издънки на някакви политически родовеи татковци. да им е честит 3ти март
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
цялата тая идея идва от един доцент(не конкретиката в нея, а духа и), дето ме пита, дали знам кой е държавният глава на Швейцария или Норвегия. Аз-признавам си-не знаех. И още не знам. И той ми го обясни така-тези държави са много по-близо до пряката демокрация от нас, за това не могат да си позволят необразовани граждани. Ние сме обратното-у нас битува мнението "Бг е толкова малка, че не може да се управлява от много хора", а то е обратното-само малка държава може да се управлява от много хора, защото колкото по-малка е, толкова по-малка е нуждата от пръчка, и по-голяма нуждата от морков. Сега е модерен примера с Исландия. Ама ето и други-Швейцария, Дания и Швеция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
и още нещо-ако ще вървим към по-широка форма на...думата не е точна, но на самоуправление(със тия допълнителни избори за съдии и прокурори), трябва да се повиши, ама яко минималното ниво на образование и юридическа грамотност в населението. Сиреч-изучаване на право в гимназията-не на ниво висше образование, но примерно да са прочели 2-3 закона на кръст и някой да им е обяснил на тийнейджърите поне що е Конституцията ни и има ли почва у нас(обикновено-няма) и кой съд за какво отговаря-включително тоя в Страсбург. И налагане на глоби на съдиите, чиито дела падат в Страсбург.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
ок-прав си.ама преди да почна, дълбоко ще подчертая, че не съм убеден, че ще подейства-Повишаване(чувствително) на заплатите на магистратите. Премахване на поста главен прокурор. Обединение на прокуратурите. След това децентрализация по район на действие-т.е. прокурорът в даден районен съд да не отговаря пред никой и изборност. Същото(без обединението) да важи и за съдиите-до тук много прилича на САЩ. Ама предлагам да им се и създаде и две неща още към тях-регулаторен орган(към районите на действие) с гражданско участие(с минимални изисквания като ценз за тия които са в него-това е проблем, защото ако искаме завършил право да го вкараме в тоя орган, то най-вероятно ще срещнем конфликт на интереси). И създаване на вътрешен орган за разследване, който да включва и част от полицията(тя да е специализирана част), който да действа с изключителна прозрачност-примерно всеки документ да с епубликува в нета. Забрана на съдиите след определен стаж да работят друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"след като имаме европейско законодателство защо не работят институциите и как да ги накараме да работят"----------------------Казвано е много пъти:1. Пълна и безусловна прозрачност в реално време (изключения само и единствено за сектор сигурност и то не на цяло).2. Електронно правителство.3. Постоянен организиран натиск върху институциите. С ударение върху "постоянен" (а не епизодичен) и "организиран" (чрез целеви групи, а не по единично).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"абе имам и някаква идея и за съдебната система, ..., за това ще си ги задържа за мен."------------------Ако само страха от "повече експерименти" те спира то НЕ се страхувай да споделиш. От едно споделяне няма пряко да последва "експеримент".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Главния проблем - след като имаме европейско законодателство защо не работят институциите и как да ги накараме да работят : на това никой не дава отговор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още