IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Служебният кабинет не може да тегли заем за повишаване на доходите

Тегленето на заем не е нещо, което може да ни извади от кризата, отбеляза икономистът

12:18 | 15.03.13 г. 6
<p>
	<em>Георги Ангелов, икономист, &quot;Отворено общество&quot;</em> Снимка: <em>Архив, Investor.bg</em></p>

Георги Ангелов, икономист, "Отворено общество" Снимка: Архив, Investor.bg

Служебното правителство няма право да тегли заем, който не е одобрен от парламента, а парламент вече няма. Министрите от кабинета могат да работят в рамките само на приетия вече бюджет. Това заяви пред БТА икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов, който коментара лансираната от еврокомисарят Кристалина Георгиева идея, служебният кабинет да изтегли заем, с който да бъдат увеличени доходите на населението.

Ангелов аргументира тезата си, като посочи, че в бюджета е записано, че може да се тегли допълнително финансиране до 2 млрд. лв. Той обясни, че 1 млрд. лв. е за покриване на дефицита, а част от останалия 1 млрд. лв. вече бе използван за плащане на земеделските субсидии като бяха пласирани ДЦК.

„Планираният дефицит за тази година е 1,3 -1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), което не е никак малко при максимално допустим по закон 2% дефицит“, коментира още Ангелов.

През последните четири години, като изключим 2012 година, страната ни също имаше значителни бюджетни дефицити и това не помогна на икономиката. 

Тегленето на заем не е нещо, което може да ни извади от кризата, отбеляза икономистът. В тази връзка той добави, че с кризата най-добре се справят страни с малки, добре контролирани дефицити.

"Няма лесно решение за заем, много по-добре е да вземем тези пари, които ни се полагат от еврофондовете – те не са заем и не трябва да се връщат. Тези около 4 млрд. евро, които все още ни остават до края на 2013 г., не са пари само за магистрали, а повече от 1 млрд. евро са от Европейския социален фонд и могат да се използват за мерки на пазара на труда", категоричен бе Ангелов.

Припомняме, че вчера президентът на КНСБ също направи коментар по повод тегленето на подобен заем от страна на служебното правителство. Тогава той подкрепи идеята, но заяви, че е по-добре тази мярка да бъде взета от новия кабинет след изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
този партайгенос Румен няма ли да спре да пълни форума с глупости:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Иначе е чудесно че не могат да теглят заем и могат единствено да се придържат към приетия бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Той не ги смята.Поства каквото му спуснат от политбюро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
Не е трудно,но... ни трябват политици с "дупе", а не дупета за политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Rumen221, как ги смяташ тия неща, не знам!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
rumen221
преди 11 години
Така е- Никакви заеми, след като парите са в изобилиеНормализацията на финансовата с-*** (отмяната на борда) трябва да се съчетае с нормализационни политики: Данъчна- плащане данък печалба при източника- изравняване на преки с непреки данъци - прогресивен данък за физ. лица от 5, 15, 25 и 50%- ДДС от 10% и невръщането му на никой- данък дивидент от 27,5%- за инвестирана печалба данък 10%, за неинвестирана 25%- премахване на данъчните преференцииСоциална- семейно подоходно облагане- мин. Заплата и необлагаем мин. равни на социалния Мин. (581лв.)- мин. Пенсия и макс. Социална помощ равна на жизн. Мин. (325лв)- майчински само за пълнолетни майки- държавни заплати 1:10 и премахмане твана на осигуровките- плащане на инвалидните пенсии от здравните осигуровкиИкономическа- свирепи антимонополни регулации и парламентарен контрал на регулаторите- захранване на ББР с 3-4 милиарда за нисколихвени инвестиции в малък и среден бизнес- менажерски договори след конкурс в държ. фирми- селски субсидии до 300 000 лв, за собствениците на земя и до 300 000 за арендаторите- общински нискотехнологични инфраструктурни фирми Общополитическа- законодателна инициатива и право на вето на Омбутсмана- забрана на анонимната и офшорна собственост- свиване на държавната администрация с 30%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още