IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в групата с високо ниво на човешкото развитие в индекса на ООН

Страната ни е на последно място сред страните от ЕС

16:30 | 15.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България е в групата с високо ниво на човешкото развитие в индекса на ООН

България попадна в групата на държавите с високо ниво на човешкото развитие в индекса на ООН. Страната ни е на 57-мо място, последното сред страните от ЕС, изпреварвайки с едно място Саудитска Арабия и изоставайки с едно място от Румъния.

През тази година всички държави, участващи в индекса – общо 187, записват ускоряване на своите постижения в образованието, здравеопазването и доходите до такава степен, че нито една от тях не отстъпва от постиженията си през 2000 година.

От ООН обаче отчитат възхода на Юга в последната година. Това се дължи на новите търговски и технологични партньорства. Юга става източник на иновативни социални и икономически политики.

Прогнозите на организацията са до 2020 година производството на трите водещи развиващи се икономики – Бразилия, Китай и Индия, ще надминат съвкупното производство на Канада, Франция, Германия, Италия, САЩ и Великобритания.

От ООН обаче отбелязват още, че сам по себе си икономическият ръст не означава човешки прогрес. Затова и фокусът на изследването се насочва още към образованието, здравето и храненето, както и работните умения.

По тази причина и лидер в тази класация е Норвегия, следвана от Австралия и САЩ. Челната десетка  доминират европейски държави – на четвърто и пето място са Холандия и Германия, седмото място си поделят Швеция и Ирландия, а Швейцария е на девето място по отношение на индекса за човешкото развитие.Последното място се заема с равен резултат от Нигер и Демократична република Конго. 

Докладът тази година отбелязва още и че глобалните предизвикателства пред развитието стават все по-сложни. Държавите увеличават своята обвързаност – чрез търговските отношения, миграцията, новите технологии и няма нищо изненадващо, че факторите за човешкото развитие са все по-комплексни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още