IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Без особените залози скъпите централи нямаше да ги има

Първите инвеститори в централите са български офшорни компании, които после са продали проектите на американски компании

10:42 | 18.03.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добрев: Без особените залози скъпите централи нямаше да ги има

Без особените залози днес нямаше да има централи, които да продават три пъти по-скъп ток от АЕЦ „Козлодуй“, коментира в студиото на „Нова Телевизия“ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод последните документи, касаещи инвестициите в ТЕЦ Марица Изток 1 (AES”Гълъбово“) и ТЕЦ Марица Изток 3 („КонтурГлобал“).

От тези договори българинът получава по-скъп ток и задължението да плаща високите цени в продължение на 15 години.

Според данните инвестициите са гарантирани с приходите на Националната електрическа компания (НЕК), което поставя въпроса защо държавната компания сама не е строила или модернизирала тези централи. Първите инвеститори обаче са офшорни компании, а един от собствениците е Красимир Георгиев, собственик на фирмата Frontier, разкри още Добрев. По-късно, когато договорите и особените залози са били сключени, проектите са продадени на американски компании.

Споразумението за тези два проекта е било подписано в последните дни на кабинета „Костов“, но в него е записано само договаряне на особените залози. Следващото правителство е подписало договорите. „Протоколът (който разрешава на НЕК да сключи особените залози – бел. ред) е с подписа на Румен Овчаров“, допълни още Добрев.

„До момента, до който не е подписан този особен залог, не са извършени никакви разходи по този проект. Това е едно споразумение на хартия“, обясни още бившият министър.

След особения залог е бил сключен заем и със средствата е построена централата, която продава два пъти по-скъпо ток от ТЕЦ „Марица Изток“2 и три пъти по-скъпо от АЕЦ „Козлодуй“. В споразумението на Иван Костов е записано още, че ако проектът не стартира и няма инвестиции в продължение на три години, документът ще стане невалиден.

Има ли начин за ново намаление на цената на тока?

Намалението на цената на тока в началото на месеца е реално и не е временна мярка, защото се дължи на намалението на технологичните разходи на електроразпределителните дружества и на по-ниската цена на природния газ, които няма да се променят, коментира още Делян Добрев.

Според него има още малко резерви, ако има промяна в микса – изваждане на скъпи централи, за които държавата няма ангажименти и увеличаване на дела на АЕЦ „Козлодуй“. „Това обаче няма да направи чудеса, това намаление ще бъде в рамките на няколко процента“, убеден е бившият министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
detonator
преди 11 години
Р.Овч и Костов са не една хранилка.Това стана ясно и на първолаците.Така и не си изясниха двамата кой,каво и защо.Само си играят на наодна топка.Няма и да се изяснят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
jelenski
преди 11 години
според мен всичко това сега е пиар с цел да се манипулира обществеността. герб се сетиха кога да работят и да следят. всичко е било в техни ръце, няма как да не са били наясно с въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
индианеца
преди 11 години
Ако е изтекъл още по-зле. Имали са право да прекратят, но са подписали при тия условия. Е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
azaza
преди 11 години
Нещо не разбирам.Първо: "В споразумението на Иван Костов е записано още, че ако проектът не стартира и няма инвестиции в продължение на три години, документът ще стане невалиден."Това трябва да е 2001 г.После: "Протоколът (който разрешава на НЕК да сключи особените залози бел. ред) е с подписа на Румен Овчаров"Това може да е най-рано 2005 г.За тези 4 години не е ли изтекъл 3-годишния срок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Винаги има начини за всичко.Номерът е да има желание и воля.Всяко нещо има някакви пропуски и слабости и може да се атакува.Но има ли воля?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още