fallback

ЕК поиска премахването на специалните права на държавата при приватизация

Тези права ограничават свободното движение на капиталите, се казва в мотивирано становище на комисията до България

17:40 | 21.03.13 г. 15

Европейската комисия подсети България да спазва правилата на ЕС за свободното движение на капитали. Това стана чрез мотивирано становище, което е част от пакета с наказателни процедури за март. През февруари към България не беше отправена нито една критика, въпреки очакването на становище относно заменките на горите. 

Сега от ЕК отбелязват, че Законът за приватизация и следприватизационен контрол въвежда специални права за българската държава, които могат да ограничат свободното движение на капитали.  

По силата на този закон, дори когато един от акционерите на дружеството наруши своите задължения, произтичащи от приватизационен договор, тези специални права позволяват на българската държава да налага ипотеки и други обезпечителни мерки не само върху собствеността на този акционер, но и върху собствеността на приватизираното дружество, отбелязват от комисията.

В своето становище от ЕК искат тези специфични права да бъдат премахнати и предупреждават, че те могат да бъдат препятствие за вече направените в България инвестиции на ЕС и да разубеди нови инвеститори в бъдеще.

Страната ни има срок от два месеца да даде задоволителен отговор на ЕК по казуса. Ако това не стане, България ще бъде изпратена на съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
fallback