fallback

ГЕРБ ще запази плоския данък, ако се върне на власт

Партията представи предизборна програма с акцент върху икономическия ръст, увеличаването на доходите и нови работни места

16:01 | 27.03.13 г. 29

Плоският данък е едно от постиженията на прехода и ГЕРБ ще го запази, ако отново дойде на власт. Това обещание е записано в предизборната програма на партията, представена от бившите министри в кабинета „Борисов“. Бившият министър по управлението на еврофондовете Томислав Дончев гарантира, че размерът му ще остане 10 на сто. Дончев коментира още, че партията ще запази валутния борд до влизането в еврозоната.

Изрядните фирми да могат да очакват връщането на ДДС в рамките на седем дни, предлагат още бившите управляващи. Заради кризата обаче много от представителите на бизнеса се оказаха неизрядни по отношение на своите задължения към хазната. За тях е предвиден двумесечен период на лихвена амнистия, обясни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

„Акцентът тук е кризата“, коментира той и допълни, че това ще бъде еднократен акт.

Горанов обясни, че в момента има много фирми, които искат да са коректни към държавата, но не могат и трупат задължения. Ще се отвори този прозорец за два месеца и за този срок фирмите ще могат да погасят главницата си, като ще отпадне лихвата предходен период. Предложението на ГЕРБ е тази амнистия да е за периода от 2010 година насам.

Томислав Дончев сложи акцент и върху икономическия растеж. Според ГЕРБ трябва да има грижа за малките и средни предприятия чрез намаляване наполовина на всички административни срокове и други облекчения. По думите на ексминистъра партията може да осигури 5 млрд. лева чуждестранни инвестиции и подкрепа с европейско финансиране на над 12 000 нови предприятия.

От ГЕРБ са изготвили и и структурни промени - в програмата е записана структурна промяна – изваждането на енергетиката от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Освен отделно енергийно министерство, евентуален бъдещ кабинет ще има и министерство на електронното правителство. Според Дончев електронното управление не е панацея, но трябва да стане в първите 2 години на мандата.

Амбициите в сектора енергетика са в насока енергийна независимост. Тя може да бъде постигната чрез добива от Черно море, което ще доведе и до намаляване на цената на газа. Според ексминистъра трябва да се изградят и всички интерколектори с други страни, както и да се продължи участието в „Южен поток“ и други газови връзки. Удължаване на срока на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй“ също е сред приоритетите на ГЕРБ.

Нашите реактори могат да работят поне още 20 години, заяви Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. По негови думи в момента се извършват проучванията относно строежа на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“.

Няма да допуснем мегаломански енергийни проекти с държавно участие, категоричен беше Томислав Дончев. Според ексминистъра на европейските фондове трябва да се работи и за енергийната ефективност, защото така ще се намалят сметките на хората и ще се създаде заетост в строителния бизнес.

Има хора в тежка социална ситуация и държавата ще окаже необходимата подкрепа, заяви още Дончев при представянето на социалната политика на ГЕРБ. Според Дончев първият приоритет ще бъдат майките и семействата и ще бъде увеличена финансовата подкрепа за тях. „Да, отказът ни да го направим преди месеци беше грешка“, призна той.

Специална грижа за младите обеща още той. Дончев се обяви за минимално почасово заплащане и преференции за работодатели, които назначават хора до 29-годишна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
fallback