IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще запази плоския данък, ако се върне на власт

Партията представи предизборна програма с акцент върху икономическия ръст, увеличаването на доходите и нови работни места

16:01 | 27.03.13 г. 29
<p>
	<em>Част от министрите в кабинета &quot;Борисов&quot; представиха програмата за ново управление. Снимка: БТА</em></p>

Част от министрите в кабинета "Борисов" представиха програмата за ново управление. Снимка: БТА

Плоският данък е едно от постиженията на прехода и ГЕРБ ще го запази, ако отново дойде на власт. Това обещание е записано в предизборната програма на партията, представена от бившите министри в кабинета „Борисов“. Бившият министър по управлението на еврофондовете Томислав Дончев гарантира, че размерът му ще остане 10 на сто. Дончев коментира още, че партията ще запази валутния борд до влизането в еврозоната.

Изрядните фирми да могат да очакват връщането на ДДС в рамките на седем дни, предлагат още бившите управляващи. Заради кризата обаче много от представителите на бизнеса се оказаха неизрядни по отношение на своите задължения към хазната. За тях е предвиден двумесечен период на лихвена амнистия, обясни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

„Акцентът тук е кризата“, коментира той и допълни, че това ще бъде еднократен акт.

Горанов обясни, че в момента има много фирми, които искат да са коректни към държавата, но не могат и трупат задължения. Ще се отвори този прозорец за два месеца и за този срок фирмите ще могат да погасят главницата си, като ще отпадне лихвата предходен период. Предложението на ГЕРБ е тази амнистия да е за периода от 2010 година насам.

Томислав Дончев сложи акцент и върху икономическия растеж. Според ГЕРБ трябва да има грижа за малките и средни предприятия чрез намаляване наполовина на всички административни срокове и други облекчения. По думите на ексминистъра партията може да осигури 5 млрд. лева чуждестранни инвестиции и подкрепа с европейско финансиране на над 12 000 нови предприятия.

От ГЕРБ са изготвили и и структурни промени - в програмата е записана структурна промяна – изваждането на енергетиката от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Освен отделно енергийно министерство, евентуален бъдещ кабинет ще има и министерство на електронното правителство. Според Дончев електронното управление не е панацея, но трябва да стане в първите 2 години на мандата.

Амбициите в сектора енергетика са в насока енергийна независимост. Тя може да бъде постигната чрез добива от Черно море, което ще доведе и до намаляване на цената на газа. Според ексминистъра трябва да се изградят и всички интерколектори с други страни, както и да се продължи участието в „Южен поток“ и други газови връзки.
Удължаване на срока на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй“ също е сред приоритетите на ГЕРБ.

Нашите реактори могат да работят поне още 20 години, заяви Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. По негови думи в момента се извършват проучванията относно строежа на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“.

Няма да допуснем мегаломански енергийни проекти с държавно участие, категоричен беше Томислав Дончев. Според ексминистъра на европейските фондове трябва да се работи и за енергийната ефективност, защото така ще се намалят сметките на хората и ще се създаде заетост в строителния бизнес.

Има хора в тежка социална ситуация и държавата ще окаже необходимата подкрепа, заяви още Дончев при представянето на социалната политика на ГЕРБ. Според Дончев първият приоритет ще бъдат майките и семействата и ще бъде увеличена финансовата подкрепа за тях. „Да, отказът ни да го направим преди месеци беше грешка“, призна той.

Специална грижа за младите обеща още той. Дончев се обяви за минимално почасово заплащане и преференции за работодатели, които назначават хора до 29-годишна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Право е което казваш. Ето една причина да не гласувам за БСП, защото са манипулатори, работят само с внушения. За всеки друг, но не и за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"Ако изборите бяха днес, ГЕРБ получава 30 %, а БСП 16 %. Тези данни от социологическо проучване на МВМД потвърди социоложката Мира Радева пред Фокус. ""Аз лично нямам отговор на факта, че регистрираме толкова голям ръст, защото не съм виждала някой да слезе от власт и да му се вдигне рейтингът. ... Никога не съм срещала такова нещо и за мен това е изключително изненадващ факт, добави Радева. "Какво чудно има в това не виждам! Стига с този театър! Правителството НЕ беше свалено. Оттегли се. Има разлика. Протестите НЕ бяха срещу правителството и това се знаеше ПРЕКРАСНО. Те бяха СРЕЩУ предишните правителства на практика. Подцениха избирателя като си мислеха, че с разни измислени ТВ "икономисти" "социолози" и прочие платени плъхове ще променят фактите! :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
Scrooge McDuck
преди 11 години
А бе пълен *** команоид, икономическата политика на малка отворена икономика от кого зависи, знаеш ли въобще???????????Брех че сте невежи тука, ама така ще дълго още мафията и монополите от кого са допуснати и са развивани, от ДС кардинали и техните връзки и пари.Някои от тях печелят от и от наркотрафик, и от какво ли не и имат доста.Та в тази логика къде Б.Б и Герб, че имаха време или???????????????То не бяха флашки патрашки,биволи и какви ли не активни мероприятия...*** *** комануиди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
Scrooge McDuck
преди 11 години
Croko как мислиш, за 4 години кои може да направи това което очакваш, след като са му оставили това наследство?????????????Май шизофренията ви е огромна вече.Иначе гласувай за някои от старите кримки, ако искаш, но тогава ще си виновен че си гласувал за тях, както явно си го правил до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
croko
преди 11 години
Не отричам добрите неща, които постигнаха господата. Може би с някоя тайна мисъл и последствие за тях, но остана нещо насреща. ХвалаНе мога също така да забравя как лъгаха в продължение на близо 4 години и как ме краха да се срамувам от скодоумията на експремиера, а разните "Калинки" и "Румянки" се размятваха по Европата като БГ елит!Не мога и да преглътна това, че за 4-ри години се опитаха да достигнат по кражби предходните крадливи партии. За съжаление даже и ги задминаха!Не видях и нито един осъден политик, както обещаваше "бащицата"Стига вече месии!Всички са еднакви и трябва да си ходят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 4
srebrin
преди 11 години
Тия изглеждат по-депресирани от лъжите и измамите, които ни готвят, и от самия Боко Тиквара - само им погледнете анти-човешкото изражение, няма такава ниска класа от безмозъчни чиновници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
jelenski
преди 11 години
Неадекватна и аматьорска икономическата политика на Бойко Борисов, а в комбинация с лобистките закони става ясно, че мафията и монополите яко са се срастнали с държавата и ГЕРБ не остават шанс на обикновените хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
rogers
преди 11 години
Румене имаш ли представа щом България е деградирала на 54 място по конкурентоспособност както казваш,защо износа ни расте всяка година и то за страни извън ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
rogers
преди 11 години
Не ставай смешен те нищо съществено не се канят да променят. Между другото нито пожарникаря е милиционер нито Дянков беше милиционер, стига с тия клишета дето даже не са и верни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
Melani2
преди 11 години
и ддс-то да се пипне най-малко да е 24%,според някои компетентни;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още