IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще запази плоския данък, ако се върне на власт

Партията представи предизборна програма с акцент върху икономическия ръст, увеличаването на доходите и нови работни места

16:01 | 27.03.13 г. 29
<p>
	<em>Част от министрите в кабинета &quot;Борисов&quot; представиха програмата за ново управление. Снимка: БТА</em></p>

Част от министрите в кабинета "Борисов" представиха програмата за ново управление. Снимка: БТА

Плоският данък е едно от постиженията на прехода и ГЕРБ ще го запази, ако отново дойде на власт. Това обещание е записано в предизборната програма на партията, представена от бившите министри в кабинета „Борисов“. Бившият министър по управлението на еврофондовете Томислав Дончев гарантира, че размерът му ще остане 10 на сто. Дончев коментира още, че партията ще запази валутния борд до влизането в еврозоната.

Изрядните фирми да могат да очакват връщането на ДДС в рамките на седем дни, предлагат още бившите управляващи. Заради кризата обаче много от представителите на бизнеса се оказаха неизрядни по отношение на своите задължения към хазната. За тях е предвиден двумесечен период на лихвена амнистия, обясни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

„Акцентът тук е кризата“, коментира той и допълни, че това ще бъде еднократен акт.

Горанов обясни, че в момента има много фирми, които искат да са коректни към държавата, но не могат и трупат задължения. Ще се отвори този прозорец за два месеца и за този срок фирмите ще могат да погасят главницата си, като ще отпадне лихвата предходен период. Предложението на ГЕРБ е тази амнистия да е за периода от 2010 година насам.

Томислав Дончев сложи акцент и върху икономическия растеж. Според ГЕРБ трябва да има грижа за малките и средни предприятия чрез намаляване наполовина на всички административни срокове и други облекчения. По думите на ексминистъра партията може да осигури 5 млрд. лева чуждестранни инвестиции и подкрепа с европейско финансиране на над 12 000 нови предприятия.

От ГЕРБ са изготвили и и структурни промени - в програмата е записана структурна промяна – изваждането на енергетиката от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Освен отделно енергийно министерство, евентуален бъдещ кабинет ще има и министерство на електронното правителство. Според Дончев електронното управление не е панацея, но трябва да стане в първите 2 години на мандата.

Амбициите в сектора енергетика са в насока енергийна независимост. Тя може да бъде постигната чрез добива от Черно море, което ще доведе и до намаляване на цената на газа. Според ексминистъра трябва да се изградят и всички интерколектори с други страни, както и да се продължи участието в „Южен поток“ и други газови връзки.
Удължаване на срока на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй“ също е сред приоритетите на ГЕРБ.

Нашите реактори могат да работят поне още 20 години, заяви Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. По негови думи в момента се извършват проучванията относно строежа на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“.

Няма да допуснем мегаломански енергийни проекти с държавно участие, категоричен беше Томислав Дончев. Според ексминистъра на европейските фондове трябва да се работи и за енергийната ефективност, защото така ще се намалят сметките на хората и ще се създаде заетост в строителния бизнес.

Има хора в тежка социална ситуация и държавата ще окаже необходимата подкрепа, заяви още Дончев при представянето на социалната политика на ГЕРБ. Според Дончев първият приоритет ще бъдат майките и семействата и ще бъде увеличена финансовата подкрепа за тях. „Да, отказът ни да го направим преди месеци беше грешка“, призна той.

Специална грижа за младите обеща още той. Дончев се обяви за минимално почасово заплащане и преференции за работодатели, които назначават хора до 29-годишна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
Melani2
преди 11 години
и ддс-то да се пипне най-малко да е 24%,според някои компетентни;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 12
Vesko94
преди 11 години
Корпоративният данък също трябва да се пипне- да стане поне 15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
Tony
преди 11 години
Ако дойде герб, ще укрепи монополите на мафията още повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 16
Vesko94
преди 11 години
1. Плоският данък въобще не трябва да съществува. Прогресивен данък е най-правилното решение. 2. ДДС не трябва да се пипа засега. Намаление обаче в бъдеще.3. Трябва да се вземе заем- до 1-2 млрд. лева, които да отидат за подкрепа за малките и средни пр-ия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
bertram
преди 11 години
сетила се мара да се побарапоследната година ден след ден малоумие след малоумие... сега се сетиха, че май са дясна партия и почнаха с обещанията за светло бъдеще.милиционер да ти прави пазарна икономика даа бее да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 3
lewis
преди 11 години
Румене, тук е място за градивна критика, позитанската риторика пробвай някъде другаде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 21
rumen221
преди 11 години
ПРИЯТЕЛИ,1. Ако е вярно, че инфлацията да последните 4 години в лева е 12%, а в еврозоната е 36%, то как се крепи борда и твърдия курс 1:1,995...? Излиза, че едно евро изработено в България е станало с 24% по-скъпо от едно евро изработено в еврозоната...??2. Няма никаква пряка връзка на отмяната на борда с инфлацията..., ако разбира се правителството и финансовия ни министър (който и да е той) не са пълни ***... или ако някой иска умишлено да фалира държавата, както по времето на Виденов...3. Искам, и трабва:- Не администрация, заеми и приватизация, след като парите са в изобилие, а: - Нормализация на финансовата с-*** (отмяната на борда), която трябва да се съчетае с нормализационни политики: Данъчна- плащане данък печалба при източника- изравняване на преки с непреки данъци - прогресивен данък за физ. лица от 5, 15, 25 и 50%- ДДС от 10% и невръщането му на никой- данък дивидент от 27,5%- за инвестирана печалба данък 10%, за неинвестирана 25%- премахване на данъчните преференцииСоциална- семейно подоходно облагане- мин. Заплата и необлагаем мин. равни на социалния Мин. (581лв.)- мин. Пенсия и макс. Социална помощ равна на жизн. Мин. (325лв)- майчински само за пълнолетни майки- държавни заплати 1:10 и премахмане твана на осигуровките- плащане на инвалидните пенсии от здравните осигуровкиИкономическа- свирепи антимонополни регулации и парламентарен контрал на регулаторите- захранване на ББР с 3-4 милиарда за нисколихвени инвестиции в малък и среден бизнес- менажерски договори след конкурс в държ. фирми- селски субсидии до 300 000 лв, за собствениците на земя и до 300 000 за арендаторите- общински нискотехнологични инфраструктурни фирми Общополитическа- законодателна инициатива и право на вето на Омбутсмана- забрана на анонимната и офшорна собственост- свиване на разходите за държавната администрация с 30%Но...Точно това олигархията, чрез плутокрацията няма да допусне..., та те една либерализация на енергийния пазар не допускат въпреки договора ни с ЕС, та отмяна на борда ли... НИКОГА ДОБРОВОЛНО..., но..., "прага на търпимост" на народа е преминат и... ще се лее кръв... Естествено тази на народа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 17
rumen221
преди 11 години
ПОДВИЗИТЕ НА ГЕРББългария е деградирала на 54 място от 59 държави в класацията по конкурентоспособност на базирания в Лозана Institute for Management Development. - По ефективност на ПРАВИТЕЛСТВОТО (боковото) страната ни се е сринала в класацията от 28-мо място през 2009 г. на 44-то място през 2012 г., а по ефективност на бизнеса от 47-мо място през 2009 г. падаме на ПОСЛЕДНОТО 59-то място през 2012 г.Източник: БСК- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 11
rumen221
преди 11 години
ДРЪН-ДРЪН...ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ ЗА СЕЛСКА СЕДЯНКА...- ВСИЧКО КОЕТО ПРЕДЛАГАТ НЕ ЗАВИСИ ОТ ТЯХ..., ТОЧНО ОБРАТНОТО Е НА ТОВА, КОЕТО ПРАВИХА ДО СЕГА... И НЯМА НИЩО ОБЩО С ЛЪЖИТЕ ИМ ОТ ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ...- НА ТАКИВА В НАШЕ СЕЛО ИМ ВИКАМЕ ДЪРТИ ЛЪЖЦИ... ИЛИ ПРОСТО "ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ КОМУНИСТИ"...- ДНЕС, ПО МОДЕРНИЯ ТЕРМИН Е... "ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ"...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
За жалост нищо НЕ МОЖЕ да се промени без действаща правораздавателна система. Докато прокурори и съдии се назначават ДИРЕКТНО от хората, които подлежат на разследване и наказание, за най-тежка форма на корупция и погазване на националните интереси, няма как да стане, алтернатива измежду познатите субекти няма. Българина много рано се "деполитизира" и прехвърли отговорността за съдбините си на така наречената "политическа класа". Резултатите от това състояние на нещата , мисля няма нужда да бъдат коментирани - очевидно е какви интереси се обслужват, без изключение , от всички играчи в полит. живот ни, тези на олигопола. И след като живеем в парламентарна република и политическите партии са единственото законово средство за упражняване на власт и провеждане на политики, на всички нас просто ще ни се наложи доста време да се занимаваме, както с политика, така и с партиино строителство, просто явно това е пътя да се изградят нормално общество и институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още