IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще запази плоския данък, ако се върне на власт

Партията представи предизборна програма с акцент върху икономическия ръст, увеличаването на доходите и нови работни места

16:01 | 27.03.13 г. 29
<p>
	<em>Част от министрите в кабинета &quot;Борисов&quot; представиха програмата за ново управление. Снимка: БТА</em></p>

Част от министрите в кабинета "Борисов" представиха програмата за ново управление. Снимка: БТА

Плоският данък е едно от постиженията на прехода и ГЕРБ ще го запази, ако отново дойде на власт. Това обещание е записано в предизборната програма на партията, представена от бившите министри в кабинета „Борисов“. Бившият министър по управлението на еврофондовете Томислав Дончев гарантира, че размерът му ще остане 10 на сто. Дончев коментира още, че партията ще запази валутния борд до влизането в еврозоната.

Изрядните фирми да могат да очакват връщането на ДДС в рамките на седем дни, предлагат още бившите управляващи. Заради кризата обаче много от представителите на бизнеса се оказаха неизрядни по отношение на своите задължения към хазната. За тях е предвиден двумесечен период на лихвена амнистия, обясни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

„Акцентът тук е кризата“, коментира той и допълни, че това ще бъде еднократен акт.

Горанов обясни, че в момента има много фирми, които искат да са коректни към държавата, но не могат и трупат задължения. Ще се отвори този прозорец за два месеца и за този срок фирмите ще могат да погасят главницата си, като ще отпадне лихвата предходен период. Предложението на ГЕРБ е тази амнистия да е за периода от 2010 година насам.

Томислав Дончев сложи акцент и върху икономическия растеж. Според ГЕРБ трябва да има грижа за малките и средни предприятия чрез намаляване наполовина на всички административни срокове и други облекчения. По думите на ексминистъра партията може да осигури 5 млрд. лева чуждестранни инвестиции и подкрепа с европейско финансиране на над 12 000 нови предприятия.

От ГЕРБ са изготвили и и структурни промени - в програмата е записана структурна промяна – изваждането на енергетиката от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Освен отделно енергийно министерство, евентуален бъдещ кабинет ще има и министерство на електронното правителство. Според Дончев електронното управление не е панацея, но трябва да стане в първите 2 години на мандата.

Амбициите в сектора енергетика са в насока енергийна независимост. Тя може да бъде постигната чрез добива от Черно море, което ще доведе и до намаляване на цената на газа. Според ексминистъра трябва да се изградят и всички интерколектори с други страни, както и да се продължи участието в „Южен поток“ и други газови връзки.
Удължаване на срока на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй“ също е сред приоритетите на ГЕРБ.

Нашите реактори могат да работят поне още 20 години, заяви Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. По негови думи в момента се извършват проучванията относно строежа на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“.

Няма да допуснем мегаломански енергийни проекти с държавно участие, категоричен беше Томислав Дончев. Според ексминистъра на европейските фондове трябва да се работи и за енергийната ефективност, защото така ще се намалят сметките на хората и ще се създаде заетост в строителния бизнес.

Има хора в тежка социална ситуация и държавата ще окаже необходимата подкрепа, заяви още Дончев при представянето на социалната политика на ГЕРБ. Според Дончев първият приоритет ще бъдат майките и семействата и ще бъде увеличена финансовата подкрепа за тях. „Да, отказът ни да го направим преди месеци беше грешка“, призна той.

Специална грижа за младите обеща още той. Дончев се обяви за минимално почасово заплащане и преференции за работодатели, които назначават хора до 29-годишна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 23 rate down comment 17
unsworth
преди 11 години
ГЕРБ няма алтернатива, както и плоският данък. Иначе ще трябват реформи, които бяха пропуснати при самостоятелния кабинет. Борисов показа, че се вслушва в общественото мнение. Дано при евентуален втори мандат си натисне министрите да свършат необходимото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 20
amanotumnici
преди 11 години
ГЕРБ използваха своя шанс. Къде е вожда? Сърдит е ... хахаха. Нищо, ... като дойде време да го избират ще се появи ... и ще прости на народа ... хаха.Народът иска промяна. Вече се нагледа на рязане на лентички и мутренизация на страната. Мутрите от прехода нагазиха дълбоко във властта. Не знам има ли читави за властта хора, но народа трябва да е буден. Ако е недоволен да сваля от властта ***. Вече направи първата стъпка, втората е народа да смени съдебната система и *** да прати в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 1
lewis
преди 11 години
Отново общи приказки, трябват МЕРКИ: за борба с контрабандата, за стимулиране на предприемачество, макар българинът да предпочита да си държи пари в банките, трябват мерки за стимулиране на раждаемостта, като образованите семейства да получават по-високи надбавки и помощи само за първите две деца, майки НЕнавършили пълнолетие трябва да бъдат лишавани от АБСОЛЮТНО всякакви помощи, трябва да се насърчават дребните земеделски производители и да се премахнат бюрократичните спънки пред тях и още куууууууууууп неща, но като гледам кандидатите за баницата нямат такива желания, а само общи приказки за пред матрЯла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 29
Lucifer
преди 11 години
Колко *** трябва да бъде една мутра, за да я изгонят от властта предсрочно и пак да си въобразява че има някакъв шанс. Ако не дай си боже все пак това стане, значи наистина си заслужаваме съдбата на нещастници по погрешка в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 32
dakl
преди 11 години
Въпросът е кой ще запази България и българите, ако Б.Б. отново вземе властта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 34
Vesko94
преди 11 години
Само ще предизвикат нови социални сътресения ако пак дойдат на власт. Лично аз се съмнявам в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 33
croko
преди 11 години
Много бързо забравиха как точно преди месец народа им искаше оставката.Сякаш нищо не се е случило, не са били на власт, не са се о..кали и се държат като ощипани моми:)Дали ще им мине номера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още