fallback

Цветанов и Станишев в спор за българския "Уотъргейт"

Първо прокуратурата трябваше да каже има ли основание сигналът, смята бившият вътрешен министър. Изпълних дълга си, контрира лидерът на социалистите

10:24 | 29.03.13 г. 9
Автор - снимка
Създател

Подслушват ли се незаконно български политици и бизнесмени? Този въпрос стана причина за разгорещен спор в ефира на bTV тази сутрин. Един срещу друг се изправиха лидерът на БСП Сергей Станишев, сигнализирал вчера на главния прокурор Цацаров за българския "Уотъргейт" и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Първоначално беше обявено, че интервюто ще бъде само с лидера на социалистите, но неговите думи провокираха бившия вътрешен министър и малко след началото му той влезе в студиото на телевизията и промени сценария заради важността на темата. 

Цветанов обвини лидера на БСП, че не е изчакал прокурорската провека по случая преди да обяви публично за този сигнал. Той обеща да „затвори” зад себе си вратата на политиката и да се извини публично на целия български народ, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона и предизвика Станишев с думите дали е готов да направи същото, ако прокуратурата установи, че сигналът е неверен.

Лидерът на БСП заяви, че няма да влиза в диалог с Цветанов, докато не се произнесе прокуратурата. "Има неща в този сигнал, които са проверими, нека прокуратурата да го направи. Ако има неща, които не са точни, ще се извиня, разбира се", допълни Станишев.

Той подчерта, че просто е изпълнил своя дълг, тъй като такъв важен и тревожен сигнал нямало как да остане неоповестен.

Цветанов отказа да съобщи дали в МВР работят посочените в сигнала на Станишев лица, които са извършвали подслушването, нито дали е закупен специализиран автомобил, чрез който е извършвано подслушването, с мотива, че това е класифицирана информация и само прокуратурата може да я оповести. 

Бившият вътрешен министър подчерта и, че шефът на специалните служби СДОТО е лично назначение на предшественика му от БСП Михаил Миков . „Аз как ще си позволя да наруша закона и да се надявам това да остане скрито? Освен това за първи път в 41-вото НС се въведе парламентарен контрол на тази служба”, каза още Цветанов.

В крайна сметка двамата се разделиха с ръкостискане и обещание, че след като прокуратурата се произнесе, който е сгрешил - ще се извини публично. 

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 06.09.22 г.
fallback