IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанов и Станишев в спор за българския "Уотъргейт"

Първо прокуратурата трябваше да каже има ли основание сигналът, смята бившият вътрешен министър. Изпълних дълга си, контрира лидерът на социалистите

10:24 | 29.03.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Сергей Станишев внася сигнала за българския &quot;Уотъргейт&quot; в прокуратурата. Снимка: БТА</em></p>

Сергей Станишев внася сигнала за българския "Уотъргейт" в прокуратурата. Снимка: БТА

Подслушват ли се незаконно български политици и бизнесмени? Този въпрос стана причина за разгорещен спор в ефира на bTV тази сутрин. Един срещу друг се изправиха лидерът на БСП Сергей Станишев, сигнализирал вчера на главния прокурор Цацаров за българския "Уотъргейт" и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Първоначално беше обявено, че интервюто ще бъде само с лидера на социалистите, но неговите думи провокираха бившия вътрешен министър и малко след началото му той влезе в студиото на телевизията и промени сценария заради важността на темата. 

Цветанов обвини лидера на БСП, че не е изчакал прокурорската провека по случая преди да обяви публично за този сигнал. Той обеща да „затвори” зад себе си вратата на политиката и да се извини публично на целия български народ, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона и предизвика Станишев с думите дали е готов да направи същото, ако прокуратурата установи, че сигналът е неверен.

Лидерът на БСП заяви, че няма да влиза в диалог с Цветанов, докато не се произнесе прокуратурата. "Има неща в този сигнал, които са проверими, нека прокуратурата да го направи. Ако има неща, които не са точни, ще се извиня, разбира се", допълни Станишев.

Той подчерта, че просто е изпълнил своя дълг, тъй като такъв важен и тревожен сигнал нямало как да остане неоповестен.

Цветанов отказа да съобщи дали в МВР работят посочените в сигнала на Станишев лица, които са извършвали подслушването, нито дали е закупен специализиран автомобил, чрез който е извършвано подслушването, с мотива, че това е класифицирана информация и само прокуратурата може да я оповести. 

Бившият вътрешен министър подчерта и, че шефът на специалните служби СДОТО е лично назначение на предшественика му от БСП Михаил Миков . „Аз как ще си позволя да наруша закона и да се надявам това да остане скрито? Освен това за първи път в 41-вото НС се въведе парламентарен контрол на тази служба”, каза още Цветанов.

В крайна сметка двамата се разделиха с ръкостискане и обещание, че след като прокуратурата се произнесе, който е сгрешил - ще се извини публично. 

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Rumyana88
преди 11 години
по Закона за достъп до обществена информация, Движение България на гражданите установи, че по време на мандата на ГЕРБ Меглена Кунева e подслушвана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
И тя също.Обаче мисля че е била достатъчно $ компенсирана щом се е навила на такава очевадна фатка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Не знам за Станишев, ама Мира Радева след изборите тотално ще си осигури пълното компроментиране :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Гледах внимателно снощи няколко изявления на Станишев. Това са пълни инсинуации на една партия, която предвкусва наближаващият си край на доминацията й в българската политика. Типични лъжи и демагогства в болшевишки стил. Между другото щом Станишев си позволява такива фалшификации и неверни твърдения, значи е преминал една тънка червена линия, която в дългосрочен план ще осигури пълното му компрометиране с времето. Дори и пред тези, които все още му вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
В напъните си да намерят нещо за което да се хванат и не намирайки нищо съществено от БСП взеха да се държат като шизофренизирани автори на шпионско фантастични псевдопроизведения. Жалки малки хорица с големи амбиции да управляват вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Те не са ги подслушвали само по телефона - имало е кола, която ги следи и са ги подслушвали какво говорят и в сградите, където са били, и на улицата и навсякъде. Това вече е прекалено, не мислиш ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Виновен, до доказване на противното е много гадно твърдение и похват, но той е широко използван в България. Станишев не е прав - трябва да изчака прокуратурата да се произнесе и тогава да обявява тези сериозни обвинения. Но все пак да не забравяме, че това всеки го прави тук. Бойко е поръчан от Доган, Цветанов пък цял мандат хващаше "престъпници", правиха си клипчета, в които говориха какви "престъпници" са, а после ги пускаха. Правителството на ГРОБ беше злоупотреба с власт на всяко ниво и всяка институция. Аз и грам не се съмнявам, че политиците са били подслушвани, та те подслушваха всеки, как да не подслушват политици. Само че може да са си замазали следите. Трябва да се изчака прокуратурата да се произнесе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
От време оно, никой не говори важни неща по телефоните, камо ли пък политиците. "Това не е за телефон", фраза известна на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още