IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: До 2020 година едва ли ще догоним средноевропейските доходи

Една от мерките на бъдещо правителство на БСП ще бъде да се подобри бизнес средата, коментира спряганият за евентуален премиер финансист

09:01 | 01.04.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: До 2020 година едва ли ще догоним средноевропейските доходи

Доходите на българите няма да приближат средните за ЕС до края на новия мандат, нито дори и на следващия, призна в ефира на "Нова телевизия" Пламен Орешарски, който беше поканен от Сергей Станишев да оглави кабинет на БСП, ако партията спечели изборите. 

"Нашата цел е хората да виждат пътя и макар и по-бавно отколкото ни се иска, да вървим напред", допълни той.

Орешарски гарантира, че корпоративният данък ще остане в размер на 10% и че няма коментари за промяна на тази ставка. По негово мнение този данък е относителна компенсация за лошата бизнес среда. Една от мерките на бъдещо правителство на БСП ще бъде именно да бъде подобрена бизнес средата у нас.

Що се отнася до доходите на физическите лица, бившият финансов министър призова да се изчака с окончателната програма на БСП и тогава да се правят коментари. Орешарски призна, че при въвеждането му плоският данък е донесъл голям ръст на данъчните приходи, което дори е изненадало тогавашните управляващи. 

Припомняме, че от левицата досега декларираха, че с идването си на власт ще премахнат единната ставка за облагане на доходите на физическите лица. Основание за това е богатите да понесат по-високата тежест на кризата, обясни в събота Корнелия Нинова от БСП. 

АЕЦ "Белене" е хубаво да бъде построена, но са необходими разчети дали е икономически изгодна, заяви още Орешарски. От партията вече заявиха, че ако спечелят мандат отново ще върнат въпроса за строежа на втората централа на дневен ред. "Беше хубаво централата да бъде построена още в 90-те години или в началото на този век, но колкото повече се бави - толкова по-скъпа става", допълни още бившия финансов министър от тройната коалиция. 

Той отрече обвиненията, че тройната коалиция е пренебрегвала сигналите за настъпваща криза и не е предупредила бизнеса. Орешарски припомни, че първата антикризисна програма е била съставена още през октомври 2008 година и в нея е записано да се направи капитализацията на Българската банка за развитие. 

Кризата започна от банковия сектор в САЩ и нашите прогнози бяха, че ще има трудности с ликвидността и ограничаването на достъпа до кредитите. Именно по тази причина правителството на тройната коалиция е започнало с повишаването на ликвидността на ББР.

Пламен Орешарски коментира още, че дори и да стане премиер в правителство с мандата на БСП, няма да стане член на партията и ще остане експерт. Той направи този коментар по повод изявленията на лидера на БСП Сергей Станишев през уикенда, според които Орешарски е най-подходящата личност за поста. 

Финансистът коментира, че е готов да управлява страната, но уточни, че на този етап има само съгласието на Сергей Станишев, не на цялата БСП. Другото условие е партията да получи и доверието на хората на 12 май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Hary
преди 11 години
Орешарски е готин. Той е умен, квалифициран, компетентен, уравновесен , държи се адекватно и с достойнство, с други думи, има всичко това, което го няма у сегашния премиер. Така че с чиста съвест ще гласувам за Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
идеята е да не догонваш пътечката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Демагози и популисти!След 1983г. не съм видял комунист да е способен на друго освен източване на държавни средства. Каква бизнес среда ще подпомагат като не се занимават с друго освен с препиране и узаконяване на откраднатите от българския народ средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
studioaa
преди 11 години
Прав е другаря орешарски, бкп да планира да изравни доходите ни със средно-европейските през 2200г, а не през 2020 само нулите са разменени какво толкова. Само остава да се обещае безплатно образование и безплатно здравеопазване и всичко ще бъде точно както преди 70-на години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Колкото старанието е по-голямо, толкова резултата ще е по-траен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още