IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК допусна концесията на пристанище Лом

След като подпише договора, „Химипорт“ ще държи под 12% от товарооборота по речните пристанища, според анализ на регулатора

17:40 | 02.04.13 г.
КЗК допусна концесията на пристанище Лом

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи сключването на договора за концесия на пристанищния терминал в Лом с компанията „Порт инвест“. Дружеството е собственост на „Параходство Българско речно плаване“, което пък се контролира от „Българска корабна компания“. Зад тази компания стои „Химимпорт“, отбелязват от регулатора.

Част от дейността на „Химпорт“ е извършване на морски и речен транспорт, което наложи и проверката от страна на антимонополното ведомство дали предстоящата концесия няма да наруши конкуренцията в сектора на превоза на товари.

Изготвеният анализ обаче показва, че „не е във възможностите на един участник на пазара на пристанищни услуги да ограничи достъпа на своите конкуренти до пазара на превоз на товари, нито са налице доказателства за такова поведение от страна на някой от участниците в сделката на пазара“.

Интересното в случая е, че решението на комисията е било взето още на 13 март, но беше публикувано днес на сайта на ведомството.

От КЗК допълват, че след реализацията на договора за концесията „Химимпорт“ ще притежава пазарен дял в размер на 11,3% от товарооборота по речните пристанища в българския участък на река Дунав. Това няма да позволи на компанията да влияе върху условията на конкуренция и още по-малко да ограничи достъпа на конкуренти до пазара надолу по веригата - на превоз на товари, смятат от КЗК.

Пристанището в Лом е второто по големина в българския участък на Дунав след това в Русе. През 2012 година то реализира печалба в размер на 100 хил. лева.

Припомняме, че с решение на Министерския съвет от 23 януари портът в Лом беше отдаден на концесия на „Порт инвест“. Концесионерът трябва да реализира инвестиции в размер на 22,4 млн. лева през следващите 35 години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още