IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работна група ще решава проблемите с финансирането на интензивните грижи

Ще продължат срещите между представители на лекарския съюз, здравните ведомства и пациентите, за да се дискутират проблемите в здравеопазването

17:40 | 02.04.13 г.
Работна група ще решава проблемите с финансирането на интензивните грижи

Специална работна група ще мисли за мерки за решаването на проблемите с финансирането на интензивните грижи, съобщи след среща между представители на Българския лекарски съюз (БЛС), здравните ведомства и пациентите д-р Иван Кокалов, председател на Синдиката по здравеопазване към КНСБ и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), цитиран от агенция "Фокус".

Работната група ще бъде създадена по идея на здравния министър в служебното правителство д-р Николай Петров и ще се състои от експерти и специалисти в тази сфера, поясни Кокалов. Министър Петров обаче не се е ангажирал с конкретни срокове, в които тя да започне да действа.

Проблемите с финансирането на интензивните грижи започнаха от началото на тази година, след като от Министерството на здравеопазването към здравната каса бяха прехвърлени редица медицински дейности – интензивните грижи, ин витро процедурите, ваксините, амбулаторното проследяване на пациенти с психични заболявания и други. Така до края на декември финасирането на интензивните клиники се извършваше от Министерство на здравеопазването и беше в размер на 500 лв. на пациент на ден, а от 1 януари сумата беше намалена до между 225 и 245 лв., в зависимост от тежестта на конкретните случаи.

Това прехвърляне на финансирането пък се случи заради решението на Конституционния съд, който обяви за противоконституционен трансфера от бюджета на здравната каса към здравното министерство. Идеята за прехвърлянето на парите беше на бившия финансов министър Симеон Дянков, като средствата се ползваха за финансиране на различни дейности. Това обаче предизвика сериозно недоволство, както и опасения, че пари от здравни вноски се харчат не по предназначение.

До ден днешен не е ясно какво се случва с конкретната сума – 51 млн. лева. От лекарския съюз продължават да настояват шефът на касата Пламен Цеков да изясни къде са парите и дори заведоха съдебно дело. На днешната среща Цеков е казал, че парите “са в счетоводния баланс на НЗОК“, както и че „отговорите ще станат известни в съдебната зала“, съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, цитиран от БТА.

Според Райчинов отново не е постигнато конкретно решение по спорните въпроси в здравния сектор - връщането на старата методика на финансиране на лечебните заведения и лимитите за прегледи при специалисти, поради което има недостиг на направленията, издавани от общопрактикуващите лекари.

Според министър Петров, за да има пълна яснота за разходваните средства, е необходимо здравната каса регулярно да предоставя точни и реалистични разчети за изразходваните средства, посочват от пресцентъра на ресорното му министерство.

През следващите дни работните срещи в този формат ще продължат докато бъдат намерени работещи решения, допълват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още