IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентските организации представиха списък с предложения към здравния министър

Ще се дискутира създаването на Консултативен съвет по здравеопазване към Министерския съвет и участие на пациентите в националния съвет по цени и реимбурсиране

20:00 | 15.03.13 г.
<p>
	Предстоят още срещи с пациентските организации. <em>Снимка: БТА</em></p>

Предстоят още срещи с пациентските организации. Снимка: БТА

Пациентските организации и служебният здравен министър проф. Николай Петров са обсъдили днес близо 40 предложения на формациите за здравния сектор, предаде БТА.

Като същностни въпроси те подчертаха сформирането на Консултативен съвет по здравеопазване към Министерския съвет и формирането на Националния съвет по цени и реимбурсиране, но с участие и на пациентите, с което да се гарантира прозрачността в неговата работа.    

И пациентите, и здравният министър са на мнение, че системата на здравеопазването трябва да е спокойна, предвидима, прозрачна и да има приемственост.

Пациентските организации настояват също така да се решат проблемите в здравната каса. "Считаме, че представителят на държавата и председателят на надзорния съвет трябва да принудят председателя на здравната каса да решава проблемите, поставени от пациентите и лекарите, и да нормализира работата на институцията”, коментира Пламен Таушанов, председател на една от организациите.

Проф. Николай Петров увери, че това е първата от поредица от срещи с представители на всички участници в здравната система. Предстоят още срещи, на които ще започнат и по-задълбочените обсъждания на предложенията на пациентските организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още