IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният здравен министър ускорява работата по диагностично-свързаните групи

Ще се опитаме да направим по-справедливо преразпределение в рамките на бюджета, каза проф. Николай Петров

10:35 | 14.03.13 г.
Служебният здравен министър ускорява работата по диагностично-свързаните групи

Работата по въвеждането на диагностично-свързаните групи, които трябва да заменят клиничните пътеки за лечение, ще бъде ускорена. Това съобщи служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

Той посочи, че диагностично-свързаните групи не са панацеята за сектора, но са част от отлаганата от години здравна реформа.

„Здравната реформа е сериозен проблем и изисква широко обсъждане, широка подкрепа, достатъчно време и ресурси. Една такава реформа не мисля, че може да се осъществи за по-малко от 4 години, дори финалът го виждам след 7-8 години“, коментира проф. Петров.

Министърът потвърди приоритетите му за краткия период, в който ще заема пост - „постигането на по-добър синхрон между субектите и обектите в здравеопазването, максимално пълна прозрачност в преговорите и колективно взимане на решения“.

В тази връзка днес здравният министър ще се срещне с ръководителя на здравната каса Пламен Цеков, с ръководствата на съсловните организации в здравеопазването, както и с пациентски организации. "Ще се опитаме да направим по-справедливо преразпределение, но ще работим в рамките на бюджета. Ще се направи разширена дискусия, да се каже къде са проблемите и да се вземат консенсусни решения за решаването им", каза още той.

Проф. Николай Петров съобщи, че до края на месеца трябва да бъде сформиран екипът на новия национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Това ще е постоянно действащ орган, който трябва да допринесе за по-бързото движение на разрешителните за лекарства и реимбурсирането, както и да следи за промяна на цените в референтните държави, на базата на които се определят цените на лекарствата у нас, обясни здравният министър.

Той ще работи също така по два стратегически документа – националната стратегия в сферата на здравеопазването за новия програмен период 2014-2020 г. и концепцията за здравната инфраструктура.

Проф. Петров планира също така да подготви специална програма, по която лекарите да се обучават как да разговарят правилно с пациентите и техните близки.

„Лекарят е длъжен да има такова ниво на интелигентност, че да влезе в тона на този срещу него, да намери начин да поднесе лошата новина, като се придържа към истината и предвиди реакциите на отсрещната страна“, коментира той, като призна, че много лекари са изнервени заради голямото напрежение, както и че подготовката им по отношение на комуникацията не е добра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още