IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащат системата за диагностично-свързаните групи от държавния бюджет

Министерството на финансите ще преведе допълнителни пари на здравното министерство за лицензионната такса за системата

16:05 | 27.01.12 г.
Плащат системата за диагностично-свързаните групи от държавния бюджет

Министерството на финансите ще предостави допълнителни средства на здравното министерство за заплащане на лицензионната такса за покупка на австралийската класификационна система AR-DRG за въвеждане на диагностично-свързаните групи.

Това гласи постановление на Министерския съвет, обнародвано в днешния брой на „Държавен вестник”.

Сумата, която ще платим за създаването на диагностично-свързаните групи (ДСГ), не се споменава. В постановлението се посочва, че парите ще са от икономии в националния бюджет за 2012 г. 

В края на ноември миналата година парламентът ратифицира договора за покупка на класификационна система за диагностично-свързаните групи между МЗ и австралийския Департамент по здравеопазване. Това беше първата стъпка към замяната на клиничните пътеки с ДСГ, което трябва да се случи плавно до края на тази година.

Предложението за нов модел на финансиране на болничната помощ беше обявено от Министерството на здравеопазването преди една година.

Първоначалната идея на министър Стефан Константинов беше системата да бъде платена от здравната каса. След това обаче се оказа, че касата отказва да плаща с аргумента, че не е редно да се харчат пари на здравноосигурени лица за подобни цели.

Целта на новата класификационна система е да обобщава данните за лечението на пациента и разходите на болниците, така че по-ефективно да се разпределя финансовият ресурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още