IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата стъпка за въвеждане на диагностично-свързаните групи е направена

Парламентът ратифицира договора, който ни дава право да използваме австралийския модел за финансиране на болниците

14:43 | 30.11.11 г.
Първата стъпка за въвеждане на диагностично-свързаните групи е направена

Парламентът ратифицира договора за покупка на класификационна система за диагностично-свързаните групи, подписан между австралийския Департамент по здравеопазване и Министерството на здравеопазването, съобщи БТА.

Самата покупка на класификационната система ще стане до края на годината, като цената, за която е откупен лицензът, засега не се обявява.

Чрез тази система се прави първата стъпка за въвеждане на диагностично-свързаните групи, обясни министърът на здравеопазването Стефан Константинов. 

Системата ще позволява лекарят да отговаря за медицинската част при лечението в болниците, като впоследствие кодировчик ще определя направените здравни манипулации. Чрез системата тези данни ще се обобщават и въз основа на разходите на болниците, накрая ще се разпределя финансовият ресурс.

Константинов добави, че по този метод ще се вижда коя болница работи с по-тежки случаи, коя с по-леки и съответно на кого колко пари ще се отпускат.

Целта е болниците да бъдат стимулирани да лекуват комплексно пациента, а не като досега, той да минава само по една клинична пътека и а ако има друго заболяване, да бъде изписван, преди отново да се връща за лечение по втората пътека. 

Министърът на здравеопазването посочи, че болниците, които лекуват по-тежки случаи, ще получават повече пари, както и тези, които лекуват повече заболявания. Тези, които избирателно лекуват точно определени неща, вече ще имат проблеми, добави той.

Стефан Константинов отбеляза, че клиничните пътеки ще отпаднат като метод на финансиране, но се обяви за запазването им като пожелателен алгоритъм на действие.

Предложението за нов модел на финансиране на болничната помощ и купуването на австралийската система беше анонсирано от Министерството на здравеопазването точно преди една година. След това обаче се оказа, че здравната каса не иска да закупува австралийския лиценз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още