IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: Клиничните пътеки могат да бъдат опасни

С въвеждането на новата система на диагностично-свързаните групи лекарите няма да имат финансов стимул за злоупотреби

10:52 | 18.04.11 г.
Ст. Константинов: Клиничните пътеки могат да бъдат опасни

За да получат средства по дадена клинична пътека, лекари могат да подложат пациентите си на животозастрашаващи манипулации. С въвеждането на диагностично-свързаните групи обаче тази практика ще отпадне. Това заяви пред bTV министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

“В момента медицинските екипи са принудени да приемат повече хора в болница, за да си осигурят приходите”, обясни министърът.

С въвеждането на диагностично-свързаните групи обаче хоспитализирането на пациенти ще се извършва само при крайна необходимост от това, тъй като лекарите вече няма да имат финансов стимул да оставят хора с по-незначителни проблеми за лечение в здравно заведение, каза още Константинов.

Диагностично-свързаните групи са част от нов модел на финансиране на болничната помощ, който поетапно ще започне да работи от следващата година, като измества постепенно сегашните клинични пътеки. В сряда здравният министър ще се срещне с премиера Бойко Борисов, за да представи готовността на здравното министерство да въведе новата система и да разясни нейната по-висока ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още