fallback

Липсата на работни места – големият проблем на България

Невъзможността за предвидимост на бизнес средата кара компаниите да бъдат пасивни, смята Божидар Данев

08:48 | 03.04.13 г. 10

Липсата на работни места е огромният проблем на България, заявява в интервю за БТА изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

„Огромна безработица пълзи и ние продължаваме да се опитваме да решим проблема с емиграция, което не е добрият начин. Изходът е инвестиции и създаване на качествени и устойчиви работни места.“, посочва Данев.

Като голям проблем на икономиката Данев посочва трудната за прогнозиране бизнес среда в България. Вина за това имат своеволията на политическия елит, смята той.

Според него нито едно правителство от началото на прехода досега не е обръщало внимание на факта, че в България масово се изнася национален доход и че се закриват дейности с висока добавена стойност.

„Вече няма проектантски, развойни организации, търговските дейности се изнасят. Заради това доходите на българското население са ниски. Хората не могат да посрещнат разходите за ток, или за паркиране, например“, обяснява Данев.

Заради трудната за прогнозиране среда бизнесът в България остава предпазлив, смята специалистът.

Според Данев налице е прекалено хипнотизиране и към европейските фондове. Страна, която седи само на притока на донорски пари не просперира, ако не развива собствения си ресурс, посочва председателят на БСК.

„Има масово бягство на работодатели от страната. Самият факт, че се закриват предприятия и търговски дружества, че 49 процента от предприятията в страната имат нула заети, е достатъчно красноречив. С настроението, което съществува срещу работодателите и поставяните към тях непрекъснати искания, се разрушават устоите на българската икономика. На практика работодателите основно носят риска от цялата икономическа криза“, посочва Данев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 04.09.22 г.
fallback