IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на работни места – големият проблем на България

Невъзможността за предвидимост на бизнес средата кара компаниите да бъдат пасивни, смята Божидар Данев

08:48 | 03.04.13 г. 10
Липсата на работни места – големият проблем на България


Липсата на работни места е огромният проблем на България, заявява в интервю за БТА изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

„Огромна безработица пълзи и ние продължаваме да се опитваме да решим проблема с емиграция, което не е добрият начин. Изходът е инвестиции и създаване на качествени и устойчиви работни места.“, посочва Данев.

Като голям проблем на икономиката Данев посочва трудната за прогнозиране бизнес среда в България. Вина за това имат своеволията на политическия елит, смята той.

Според него нито едно правителство от началото на прехода досега не е обръщало внимание на факта, че в България масово се изнася национален доход и че се закриват дейности с висока добавена стойност.

„Вече няма проектантски, развойни организации, търговските дейности се изнасят. Заради това доходите на българското население са ниски. Хората не могат да посрещнат разходите за ток, или за паркиране, например“, обяснява Данев.

Заради трудната за прогнозиране среда бизнесът в България остава предпазлив, смята специалистът.

Според Данев налице е прекалено хипнотизиране и към европейските фондове. Страна, която седи само на притока на донорски пари не просперира, ако не развива собствения си ресурс, посочва председателят на БСК.

„Има масово бягство на работодатели от страната. Самият факт, че се закриват предприятия и търговски дружества, че 49 процента от предприятията в страната имат нула заети, е достатъчно красноречив. С настроението, което съществува срещу работодателите и поставяните към тях непрекъснати искания, се разрушават устоите на българската икономика. На практика работодателите основно носят риска от цялата икономическа криза“, посочва Данев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
г-н Данов, "Минималната пенсия в Габон е 194 евро! А у нас?" Обсъдете го в тристранката! :D:D Срамно е Габонския бизнес да се справя по добре от вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"Според Данев налице е прекалено хипнотизиране и към европейските фондове. Страна, която седи само на притока на донорски пари не просперира, ако не развива собствения си ресурс, посочва председателят на БСК."Ами да нашия ресурс може да се харчи безотчетно а за този на европейските данъкоплатци се изисква отчетност и кражбите се санкционират. Там им е мъката! Тук са си купили и правителства и съдебна система и медии. Никой не може да им търси сметка. За кражба от еврофондове пляскат през ръцете. Какво пречат фондовете да си развиваме собствения ресурс!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
Няма как спазвайки "директивата отгоре", да ти обясни нещо което не може да стане... освен да те излъже че ще го направи... ама после де.. на куково лято ;))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Indipendent
преди 11 години
То хубаво да се разпределят приходите по-справедливо, аз усещам върху себе си този проблем с моята работна заплата - 380 лв, а когато шефът ми дойде, демонстративно паркирайки новата си кола пред работата ми и реве, че няма пари - ми идва да му срежа гумите... Но смятам, че това не е достатъчно и че трябва да се обърне голямо внимание на проблема с износа, тъй като е ясно, че 90%, например, от хранителните стоки на пазара са внос и нищо тук не се произвежда, нашите ресурси не се оползотворяват, стоките на пазара са доста скъпи, защото са вносни, а бизнеса няма интерес да произвежда само за българския пазар, защото е ограничен и следователно - губят се работни места!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Проблем на България са и личности от рода на г-н Данев.Отделно отношението към дребния бизнес в България е скандално. Това е един тормоз, едно вменяване на вина за всичко.А чрез него биха се родили среден и едър бизнеси, и то истински израстнали на пазара, а не назначени бизнеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още