fallback

АЕЦ "Козлодуй" с 19 млн. лв. загуби от ограничаването на производството

От вчера е намалена мощността на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” на 750 мегавата и на Шести блок на 550 мегавата, уточни ръководителят на централата

13:53 | 04.04.13 г. 24

Общо 19 млн. лв. ще бъдат загубите на АЕЦ "Козлодуй” от мярката за ограничаване на производството на електрическа енергия.

Това каза изпълнителният директор на централата Валентин Николов по повод заповедта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), с която се налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители, съобщи "Фокус". 

"По цени от регулиран пазар загубите за АЕЦ "Козлодуй” ще е 16 млн. лв., а по себестойност – около 19-20 млн. лв.”, уточни Николов.

"Заповедта няма краен срок, но предполагаме, че ще е до излизане на V блок на АЕЦ "Козлодуй” в планов ремонт”, каза още ръководителят на централата.

Николов бе категоричен, че безопасността на АЕЦ „Козлодуй” е изцяло гарантирана, като уточни, че от вчера е намалена мощността на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” на 750 мегавата и на Шести блок на 550 мегавата.

„Не е приятно, защото технологично е разчетено блоковете на централата да работят на максимална мощност. Това са критични мощности, но трябва да се съобразим с разпоредбите. Технологично това не е най-оптималната мощност и поради това системите са подложени на свръх натоварване. В момента се държат много добре”, каза директорът на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
fallback