IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Газдов: ДКЕВР е виновна за поразиите в енергетиката

Сега производителите на ток от възобновяеми източници се сочат за виновници, смята председателят на БФА

08:37 | 27.03.13 г. 22
Никола Газдов: ДКЕВР е виновна за поразиите в енергетиката

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е виновна за поразиите в енергетиката, смята председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов в ефира на bTV.

Според него хората трябва да си зададат въпроса защо Евгения Харитонова, която е бивш зам.-министър на енергетиката и сега председател на регулатора, коментира, че либерализацията на енергийния пазар няма да намали цената на тока, а в същото време Европейската комисия (ЕК) води наказателно дело срещу нас именно по този казус. 

Според социолога Иво Христов, автор на изследване в областта на енергетиката, енергийният пазар в България не е пригоден за либерализация и действително тя няма да доведе до намаляването на цената на тока. Той обаче коментира, че умишлено българската енерегетика се държи в това състояние - домакинствата се отопляват с ток, което е забранено в Дания, а икономиката е прекалено енергоемка, за да се запази сегашното статукво. 

Газдов направи коментар и по отношение на мерките, представени от енергийния министър Асен Василев. Според него преди време електроразпределителните дружества, а сега - производителите на енергия от възобновяеми източници, са сочени за единствен виновник за проблемите в целия сектор. 

"Погледнете сметките - от 100 лева 6 лева отиват за зелена енергия", каза още той. 

Газдов коментира и мярката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за временното изключване на 40% от ВЕИ-централите, които не изпълняват изискванията на Закона за енергетиката. Става дума за липса на техника за предаване на данни за производството на диспечерите в системата. 

Газдов обясни, че това предаване на данни се извършва чрез телеметрично табло, за чието инсталиране отговарят електроразпределителните дружества - при присъединяването на новата мощност именно ЕРП-тата трябва да изискат инсталирането на тези табла. Има случаи, в които техниката е поръчана и платена, но все още не е поставена от доставчиците. Председателят на БФА призна обаче, че част от засегнатите не са инсталирали телеметричните табла по своя вина. 

По отношение на цената на енергията от ВЕИ Газдов коментира, че не е толкова висока, защото трябва да се вземат предвид технологичните разходи на производителите. Той обаче допълни, че цената от 699 лева за мегават е само на десетина компании. "За останалите 1 400 не е такава", допълни той. 

Според Газдов ако не изпълним изискванията за зелена енергия, ще се наложи след това да я купуваме - от Германия или Австрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
а яко крадене е било...Ей шефът им спестил 60 000 лева. как става този номер???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Balgarian35
преди 11 години
ДКЕВР е кукла на конци на правителството (сегашното и предишното). И съответно тези правителствата са виновни за кашата в енергетиката, понеже правителствата(чрез марионетката ДКЕВР ) са казали какви ще са цените и са подписали договори (чрез марионетата НЕК). Така ,че хората тррябва да се сърдят само и единствено на упралявалите некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
Цялата тая работа с ти зелени енергии е дълбоко сбъркана нали уж сме пазарна икономика от де на къде ще има собсидии за ВЕИ. Като са толкова добри да продават на пазарна цена :D. И моля ви се не ми минавайте с номера че така се опазвало природата. Как *** европейски саюз резна депозитите на банките в кипър начи и ние можем да резнем квотите на ВЕИ-тата :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Сериозно го е казал.Неговият коментар ТОЧНО със СЪЩИТЕ думи е плъзнал в много форуми из интернет тази сутрин.Искат да си вдигат акциите и рейтингите като си купуват места в ЕК, ЕС и ПЕС с пари като не могат с качества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Няколко думи за далаверата в България с така наречените "възобновяеми източници" http://borsi.blog.bg/biznes/2010/07/02/niakolko-dumi-za-dalaverata-v-bylgariia-s-taka-narechenite-q.571235
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 10
Gazdov
преди 11 години
1. Добавяне на допълнителни ВЕИ мощности - чувал съм за такива случаи, но нищо конкретно. БФА подкрепя спазването на закона. Ако това е незаконно, няма как да го подкрепяме и защитаваме.2. Купуваш електроенергия и после да я продаваш като ВЕИ енергия без тя да е такава - това е един от разпространените митове, не само в България. Ако има такива случаи, бихме ги осъдили. Но наистина смятам, че това не е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 7
Gazdov
преди 11 години
Как нито един от търсещите конспирация не ме попита, дали нямам нещо общо с художника Иван Газдов? Отговорът е, че нямам нищо общо нито с художника, нито с надзирателя от лагерите в Ловеч. Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ти не го каза сериозно това за Йотова нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ако наистина Илияна Йотова ти е надеждата си смешен и жалък. В какво тя някога е принесла за борбата с мафията и корупцията? Тя самата е част от мафията и корупцията в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Съвсем не без помощта и активното участие на Р. Овч., Петър Димитров, Г. Първанов, С. Станишев, Богомил Манчев, Ал. Петров...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още