IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Либерализацията на енергийния пазар няма да свали цените

"Булгаргаз" ще остане без печалба при намаление на цената на газа над 3,22%, коментира шефът на дружеството Димитър Гогов

12:46 | 26.03.13 г. 17
ДКЕВР: Либерализацията на енергийния пазар няма да свали цените

Мярката либерализация на пазара, която много от участниците по веригата предлагат за намаляване на цените, няма да може да постигне по-ниски сметки за електричество за битовите потребители.

Това става ясно от изказването на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова, цитирано от агенция „Фокус“. Тя обясни, че всеки търговец ще стане „нещо като краен снабдител“ и за да осигури снабдяването ще има нужда от техника и се изискват още много други условия.

„Той в същото време ще плати съответните цени на естествените монополи, срещу които всички роптаят, но навсякъде са естествени монополи“, каза още Харитонова по време на общественото обсъждане на цените на природния газ за второто тримесечие.

Председателят на енергийния регулатор направи и коментар по отношение на стъпките, които МИЕТ предприема за оздравяване на енергийната система. Харитонова призна, че е обещала „юнашки“ ДКЕВР да разработи наредби за търговията с електрическа енергия до 15 април. „Да се надявам, че ще го изпълня“, допълни тя.

Цената на газа и печалбата на „Булгаргаз“

Ако намалението на цената на природния газ от 1 април бъде с повече от 3,22%, „Булгаргаз“ ще остане без печалба, заяви по време на заседанието изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов, цитиран от БТА.

Припомняме, че на 11 март „Булгаргаз“ съобщи, че ще поиска намаляване на цената с 3,22%, но в своето становище работната група на енергийния регулатор не се съобрази с това искане и предложи промяната да бъде от 3,89% в посока надолу.

Днес (26 март) пред ДКЕВР Гогов уточни, че най-голямото намаление идва от по-ниската търговска надценка на дружеството, която от 2% става 1,26%. Факторите, които позволяват намалението на цената са още и цената от 110 долара за барел петрол на световните борси, както и по-благоприятен курс на лева спрямо долара. Третият фактор е намаляването на потребяваното количество природен газ, допълни още Гогов.

От дружеството критикуват още и начина за изчисление на недовзети приходи. Според ДКЕВР дружеството има да взима 173,2 млн. лева за 2012 година, но не са взети предвид стари недовзети приходи от 2010 и 2011 година.
Каква в крайна сметка ще бъде цената на природния газ за второто тримесечие ще стане ясно по време на закрито заседание на енергийния регулатор на 28 март. Промените ще влязат в сила от 1 април. 

EVN сами са си виновни за дисбаланса

EVN сами са си виновни за загубите от изкупуване на зелена енергия, коментира още Евгения Харитонова по повод искането на електроразпределителното дружество да бъдат преразгледани и цените на тока от 1 април. При подаване на заявления за изкупуване на енергия от фотоволтаици от дружеството сами са определили количества от 80 мегавата. Реалното количество обаче е 456 мегавата. 

Когато електроразпределителните дружества са били приватизирани, се е очаквало те да дойдат в България със своите добри практики, а това включва и точно планиране и реални прогнози, добави още председателят на ДКЕВР. 

По нейни думи няма и техническа възможност за разглеждане на искането за промяна на цената на тока, но ДКЕВР ще направи всичко възможно за приемливи цени за всички от 1 юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Явно всеки има предвид нещо различно като се говори за "либерализация". Това, което потребителите искат е такава либерализация, която да отприщи конкуренцията (навсякъде където това е възможно) и така цените да паднат. Тази либерализация обаче не е изгодна за хората от енергийния сектор и затова те ще опитват да не я допуснат. Вместо това ще се опитат като либерализация да ни пробутат либерален (свободен) пазар на посредници (наричани за благозвучие "доставчици" или "търговци"). Т.е. ще има конкуренция кой посредник колко по-малко ще предложи на потребителите. Което е една пародия на либерален пазар. Обаче видиш ли "така било по света". Пълни глупости и поредната далавера. Моето виждане е, че нещата са толкова забатачени и така здраво оплетени и усукани, че трябва да се сече с голяма секира. Вкл. и чрез изграждане на алтернативни трасета (кабели) за доставка на енергия, но вече стопанисвани по друг начин и без сегашните тежести. Иначе ще ни доят до безкрай. Независимо как ще му казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
А отнася ли се либерализацията за производителите на ток? :)И как може да има 'либерализация' при гарантирани с дългогодишни договори цени на изкупуване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Poncho
преди 11 години
Либерализацията означава, че има пазар на който търговци купуват ток от централите и го продават на потребителите. Всичко става на пазарен принцип и няма регулации на цени. Харесваш си цена и условия (защото ще възникнат и доста ангажименти за потребителите, които ще трябва да спазват) на определен търговец и отиваш при него. Търговеца ползва и плаща за мрежата на НЕК и ЕРП-тата, които остават регулирани. Практически на настоящия етап обаче е невъзможно да се появят желаещи да са търговци, защото няма как да постигне по-ниска цена от регулираната, а балансирането на потреблението при множество битови потребители вътре е системата на търговеца не е просто. Първо трябва да се справим с дисбалансите в сегашната ситуация, а после може и либерализацията да потегли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Като не могат да си намалят разходите ,да напускат ...На тези постове стоят по 10-20 години ,гласуват си големи заплати ,бонуси и т.н Да започнат от техните заплати например ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Като не могат да си намалят разходите ,да напускат ...На тези постове стоят по 10-20 години ,гласуват си големи заплати ,бонуси и т.н Да започнат от техните заплати например ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
zdravko1
преди 11 години
Това, че до твоя електромер идва един кабел не е проблем, ти си плащаш такса за него на този който подържа мрежата, от там нататък самия ток трябва да можеш да си го купиш от което ЕРП искаш. И колкото повече ЕРП-та толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
zdravko1
преди 11 години
Либерализация на енергийния пазар има почти на всякъде в нормалните държави, тук обаче изкуствено се отлага и за това ще има и санкции от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
Либерализация на какво точно и как си я представят тези дето говорят за това!Подозирам, че това е един 'алабализъм' с който се печели време. Същото и за локума 'международен одит'?!Все едно на цялото общество не стана ясно откъде се надуват цените?!И за какво ни е този бушон ДКВЕР? За да гърми вместо политиците, които го назначават?Ясно е че хората дето работят там не правят нищо без политическата поръчка на тези дето ги назначават! Независимо от партията дето е на власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Poncho
преди 11 години
Загубите са технологични, т.е. при пренасянето на тока част от него се губи проста заради физичните закони. Когато напрежението (волтажа) е ниско се губи повече, а при високоволтовия пренос по-малко. Затова тока на далечни разстояния се пренася от НЕК по мрежата на 100 000 - 400 000 волта и загубите са минимални. Преди да се стигне до краиния потребител волтажа се сваля постепенно до 220-230 волта в контакта. Е това е работата и преноса при ЕРП-тата затова и тези технологични загуби са при тях - волтажа при тях е нисък. Разбира се технологията се развива - кабели, трансформатори и т.н. По-старите са по-неефективни и водят до по-големи технологични разходи. Затова са нужни тези инвестиционни разходи на ЕРП-тата - подмяна на кабели и разни компоненти, които чисто технически свалят разходите. Няма как със стара мрежа да имаме "модерни", ниски разходи.Кражбите също са част от тези разходи. Както и да се оценяват няма как да се определи точно колко от тока се губи по кабела и колко изтича неправомерно.Как ще се откачат потребителите от мрежата? Откъде ще им дойде тока? Колко потребители в България (особено битови) ще си го произвеждат сами? Ако потребителя не си го произвежда сам, то той или трябва да опъне кабели до производителя, което е практически невъзможно или да използва естествения монопол с държавно регулирани цени. Дори и сам да се договаря с централата, което също е пркатически невъзможно, потребителя пак ще ползва мрежата на НЕК и ЕРП-тата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 11 години
Проблемът е че не се предлага либерализация при производителите.Там са гарантираните изкупни цени!Следя тях няма много място за конкуренция.Привърженик съм на ВЕИ, но не по този бандитски начин!Мисля, че ВЕИ са достатъчно ефективни за да не се нуждаят от подобни държавни патерици. Нека се наложат посредством пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още