IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN внесе искане за промяна на цената на тока

Дружеството настоява за ревизия на резултатите за поставената цел 16% от общо потребяваната енергия да идва от ВЕИ

13:06 | 25.03.13 г.
EVN внесе искане за промяна на цената на тока

Дружеството EVN подаде в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) искане за промяна на цената на електрическата енергия от 1 април. Предложението на компанията е преразглеждането да не води до увеличаването на цената за крайните потребители.

В становището си до ДКЕВР от дружеството пискаха още и ревизия на резултатите за поставената цел 16% от потребяваната енергия в страната да идва от възобновяеми източници. От дружеството посочват, че в момента намалява потреблението на енергия, но пък се увеличава производството на енергия от ВЕИ и съответно се увеличава и закупеното количество „зелена“ енергия.

При решението си от 5 март от регулатора не са взели предвид всички възможности за намаляването на цените, се казва още в съобщение на дружеството. От комисията не са отчели още и че EVN има некомпенсирани средства от Националната електрическа компания (НЕК) в размер на 125 млн. лева, натрупани между юли 2012 година до февруари 2013 година, допълват от компанията.

Причината за тези задължения е изкупуването на „зелена“ енергия. До юни 2013 година натрупаните некомпенсирани средства ще достигнат 222 млн. лева, сочат изчисленията на дружеството.

Припомняме, че в началото на миналата седмица от EVN съобщиха на специална пресконференция за тези неизплатени средства. Като възможно решение на проблема  от компанията виждат създаването на специален фонд, в който да постъпват средствата от таксите за достъп, събирани от производителите на енергия от възобновяеми източници, както и средствата от търговията с емисии парникови газове.

Идеята беше представена още в края на януари от председателя на Управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер. Преди броени седмици обаче Върховния административен съд (ВАС) обяви таксата за достъп за незаконна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още