IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Анализираме всички звена по енергийната верига

Министерство на икономиката подготвя обществен съвет за решаването на проблемите в сектор "Енергетика"

15:10 | 20.03.13 г. 4
Асен Василев: Анализираме всички звена по енергийната верига

Анализираме всички звена по енергийната верига и съвсем скоро ще предложим план за това как нещата в сектор „Енергетика" да могат да изглеждат по-добре.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Асен Василев след откриването на нов технологичен център, звено на компанията HP в България. В момента икономическото министерство подготвя обществен съвет, който в най-скоро време ще бъде обявен, коментира още Василев във връзка с плановете за решаване на наболелите проблеми в сектора.  

"Днес имам срещи с представители на протестиращите, за да обсъдим детайлите около обществения съвет. Според мен трябва да се направи пълен преглед по енергийната система, не само на конкретни договори или конкретни отрасли. По този начин ще бъдем информирани и като общество да вземем решение в този труден момент за енергийната ни система", категоричен беше служебният министър.

Василев посочи, че вчера е разговарял с представители на миньорите и на енергетиците, работещи в ТЕЦ-ове, като заяви, че ще търси най-доброто решение на проблемите.


Относно създалата се ситуация в EVN и заплахите на компанията, че ще съди държавата ни Василев зави, че е в ситуация на диалог с екип на компанията още от вчера. Разговорите ще продължат и през следващите няколко месеца. "Надяваме се, че няма да се стигне до съд", заяви още той.

По повод премахването на таксата за износ на електроенергията ресорният министър уточни, че неговият екип в МИЕТ преглежда това предложение, но в крайна сметка тази мярка ще трябва да бъде взета като решение от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

На журналистически въпрос за евентуални промени в състава на енергийния регулатор Василев заяви, че "този въпрос е решение на Министерския съвет, а не на икономическия министър". Той все пак допълни, че на този момент няма "яснота и повече информация" по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
jelenski
преди 11 години
то от много анализи да не стане, че няма време за нищо какво да се прави. щото така започват да изглеждат нещата. анализи и интервюта и никаква работа фактически. ако почнат и да крадат и освояват да ги пишем втори герб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Ибн ал Кан
преди 11 години
Диагнозата е ясна.Проблемът е, че никой не смее да бръкне в гангрената - ще го ударят през ръцете!Нито собствениците на 'зелената енергия', нито тези дето стоят зад скъпите ТЕЦове, нито тези дето изнасят евтината енергия, нито съсобствениците на ЕРПтата са случайни хора.Събирателното им име е олигархия.Партиите са им, като маски.Редуват ги, като му дотегне на населението да гледа едни и същи физиономии.'Резервите' за намаляване на тока са.. във фалирането на НЕК , уви!Протестите рязко намалиха полето за маневри в посока увел. на цената за крайния потребител, но от друга страна олигархията не отстъпва. Бушонът НЕК става все по-тънък! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 11 години
Новият министър ми се вижда малко зелен. Има великолепно образование и се надявам да се справи. За това, с което се е захванал обаче трябва да е силен характер.Дано да довърши нещата до край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
993
преди 11 години
"Според мен трябва да се направи пълен преглед по енергийната система, не само на конкретни договори или конкретни отрасли. По този начин ще бъдем информирани и като общество да вземем решение в този труден момент за енергийната ни система"Горкия нов министър! Като разбере какво става в енергетиката ни, ще му стане лошо. Харвард е добро училище, но дали ситуацията в българската енергетика е textbook exaple? ;-) Ще ми е интересно и с евентуалния международен одит какво ще стане. Доста интересни неща могат да излязат, но дали ще ги публикуват?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още