IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата влезе в трите ЕРП-та*

Само преразглеждане на ценообразуването от ДКЕВР, ще намали цената на тока трайно, смята икономическият министър Делян Добрев

11:52 | 27.02.13 г. 18
Прокуратурата влезе в трите ЕРП-та*

Екипи на прокуратурата са започнали проверки в  трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, EVN и „Енерго-Про“, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от агенция „Фокус“.

Всяко дружество се проверява от отделен екип, като няма да анализират тяхната цялостна дейност, а само разходите за външни услуги, както и разходите по всички договори, с които дружествата имат лиценз. Ще бъдат проверявани и сделки между свързани дружества и сделки между тях.

Очакванията са резултатите от проверките да станат ясни до 22 март. 

Според главния прокурор, който уточни, че това е неговата лична оценка, в сектора има недостатъчно упражнени контролни действия от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). "Истински регулативни действия на цените може да има, когато други органи като ДКЕВР влязат в ролята си, такава каквато е", допълни още той.

В ЧЕЗ са влезли петима прокурори и дънъчни служители, ръководени от зам. - градския прокурор на София Роман Василев. Той беше наблюдаващ прокурор в знакове дела срещу братята Маргини и срещу Златко Иванов – Баретата. Роман Василев участва и в ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Екипът, проверяващ EVN, се ръководи от Румен Попов, който е окръжен прокурор на Пловдив. Дружеството „Енерго – Про“ е проверявано от окръжния прокурор на Варна – Владимир Чавдаров. 

И трите ЕРП-та ще окажат съдействие на проверяващите органи

И трите електроразпределителни дружества излязоха с изявления по повод посещенията на екипите от прокурори и данъчни служители. В тях те изразяват своята да готовност да съдействат на проверките и да предоставят необходимата информация за изясняване на ситуацията. 

ЧЕЗ няма поводи за притеснение, коментираха от чешката компания. "Спазвали сме законите и сме работили в съответствие с нормативната уредба. Ще окажем съдействие на проверяващите органи и ще продължим да изпълняваме задълженията си професионално”, заявява Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

"Енерго - Про" също няма притеснение от извършването на проверката, тъй като принципно е обект на постоянен контрол през годината от различни държавни институции, коментират от компанията. "Ние приветстваме подобни проверки, които ще помогнат в обстановка на обществено напрежение да покажем, че поддържаме високи стандарти на професионализъм и спазване на законите в нашата дейност", допълват още дружеството.

EVN напомня в своята позиция, че вече са били обект на подобни проверки през 2010 година. Тогава, след посещение на ДАНС в няколко клиентски центъра на дружеството, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) извърши детайлен одит на дейността на дружеството.

"В резултат на предписанията на този одит EVN България извърши промени, изцяло в съответствие със законовата и регулаторна рамка", смятат от австрийската компания.   

Добрев: Преразглеждане на цената от ДКЕВР ще намали цената на тока трайно

По повод на предложението на прокуратурата министърът на икономиката да се възползва от правомощията си и да намали цената на тока Добрев заяви, че по-добрият вариант е намаление на цената от ДКЕВР, съобщи агенция “Фокус”.

„Възложил съм още вчера на юристите в министерството да работят по този въпрос. В чл. 70 обаче допълнителните задължения, които аз мога да наложа, са по три хипотези: едната хипотеза е - режим на тока, другата хипотеза е - опазване на околната среда и третата хипотеза е – защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката. В тези три хипотези не е включено намаляване на цената на тока. Ако все пак може да бъде използвана една от тези хипотези, лошото е, че те не намаляват цената трайно, а тя се намалява и след това – извършените допълнителни разходи се признават като разходи в следващия регулаторен период. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в същия размер на увеличение, в следващия регулаторен период”, обясни министър Делян Добрев.

„Ние работим и по този вариант, но по-добрият вариант е – преразглеждане на цената от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране с цел търсене на начин да се оптимизира цената“, смята Добрев.

Той уточни, че решението на ДКЕВР променя цената трайно, без да трябва да се възстановяват каквито и да било разходи на дружествата. Докато дори и да намери правно основание за заповед на министъра, тя ще намали цената, но изгубените приходи и възникналите допълнителни разходи трябва да бъдат компенсирани в бъдеще, каза Делян Добрев.

* Допълнена с позициите на Делян Добрев, "Енерго - Про", EVN и на ЧЕЗ към 15.52 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Грубо казано - НН е ниско напрежение - т'ва е ЧЕЗ в раммките на София. ВН е НЕК (казвам грубо). ЧЕЗ действително получават около 27% от сметката, без значение с/без ДДС. И нагло лъжат за всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
prodigal
преди 11 години
Проблемът е, че Роман Василев е за прокурор, каквото и да значи това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
biserz
преди 11 години
Eто нещо интересно за ЧЕЗ - нали твърдят, че те нямали отношение към всичко останало освен доставката на енергия. Оказва се, че имали - построили си огромен фотоволтаичен парк, май месец, малко преди да намалят цените за договаряне на ел енергия http://paper.standartnews.com/en/article.php?d=2012-05-11&article=39098.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
karadjata
преди 11 години
Трябва да се проверят производителите на ел. енергия и как тя е формирана на каква база и защо и да се знае ясно и точно кой производител какво и колко получава за всеки произведен киловат и с каква норма на печалба работи с колко процента над себестойността и защо е толкова да се обясни и да се посочат виновните в случай на изкуствено и необосновано надуване на цената. народа иска да знае КАК и КОЙ решава колко да се плаща на ел. производителите и да му се потърси ОТГОВОРНОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
biserz
преди 11 години
Грешка 33%, а не 30%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
biserz
преди 11 години
Извинявай за въпроса, но аз като си изчислявам сметката за ток от 410 лв с ДДС за януари при 2 220 квТЧ се получава 18 стотинки. Като сметна цената за достъп и пренос НН и ВН излиза 6 стотинки или 30% след ДДС - това ли е, което получават ЕВН,ЧЕЗ,Енерго-ПРо от нас? Говориш за пренос през разпределителната мрежа, а не през електропреносната, която е ВН. Какво означава НН и ВН и каква е разликата между тях - разпределителна (трафопостове), а преносна (жици) - така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 11 години
Крайно време е да се разбере - у ЕРП-тата остават над 27% от парите без ДДС, които плаща крайният потребител. Става дума за пренос НН, който фигурира като отделен ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
biserz
преди 11 години
Защо обаче Роман Василиевич да е прокурор, който ще разследва. Видях му простотиите при ареста на военния министър - аз се съмнявам дали тоя човек е учил право. Не съм против арест на военния министър, но дори и аз знам, че всеки е "невинен до доказване на противното". Прокурорът не го знаеше...и предреши изхода. Удобно за всички страни...Дано сега не стане така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
biserz
преди 11 години
Визираш водопреносната мрежа в Боливия, нали? Извинявай, но в Боливия това, което се е случило си е било за гонене...Тук, въпреки че и аз протестирам и аз плащам сметки, и аз имам чувството, че ЧЕЗ, ЕВН и Е-ОН имат пръст в натиска върху ДКЕВР за цената на тока може да не е точно така...Защото най-голям интерес от това имат други по веригата, което не ги изключва трите дружества, но нещата май са по-сложни отколкото ни се представят...Трябва обаче всичко да се случи законно, "болшевишката" не става. Междудругото срещу ЧЕЗ има разследвания и в самата Чехия - така, че една правова държава има всички лостове да се интересува от това какво се случва. Браво на Добрев - най-после нещо разумно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 години
А и да допълня : ако рентабилността на ЕРТ-та беше чак толкова добра Е-ОН нямаше да се изнесе от България . за справка - преди да се изнесат те се пробваха няколко пъти да вдигнат крайната цена / респективно рентабилността си / с по 10 % и след като не успяха се изнесоха . Защо - постигнатата рентабилност не отговаряла на вътрешно фирмените им стандарти :) . Та голям успех предричам на прокуратурата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още