IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата влезе в трите ЕРП-та*

Само преразглеждане на ценообразуването от ДКЕВР, ще намали цената на тока трайно, смята икономическият министър Делян Добрев

11:52 | 27.02.13 г. 18
Прокуратурата влезе в трите ЕРП-та*

Екипи на прокуратурата са започнали проверки в  трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, EVN и „Енерго-Про“, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от агенция „Фокус“.

Всяко дружество се проверява от отделен екип, като няма да анализират тяхната цялостна дейност, а само разходите за външни услуги, както и разходите по всички договори, с които дружествата имат лиценз. Ще бъдат проверявани и сделки между свързани дружества и сделки между тях.

Очакванията са резултатите от проверките да станат ясни до 22 март. 

Според главния прокурор, който уточни, че това е неговата лична оценка, в сектора има недостатъчно упражнени контролни действия от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). "Истински регулативни действия на цените може да има, когато други органи като ДКЕВР влязат в ролята си, такава каквато е", допълни още той.

В ЧЕЗ са влезли петима прокурори и дънъчни служители, ръководени от зам. - градския прокурор на София Роман Василев. Той беше наблюдаващ прокурор в знакове дела срещу братята Маргини и срещу Златко Иванов – Баретата. Роман Василев участва и в ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Екипът, проверяващ EVN, се ръководи от Румен Попов, който е окръжен прокурор на Пловдив. Дружеството „Енерго – Про“ е проверявано от окръжния прокурор на Варна – Владимир Чавдаров. 

И трите ЕРП-та ще окажат съдействие на проверяващите органи

И трите електроразпределителни дружества излязоха с изявления по повод посещенията на екипите от прокурори и данъчни служители. В тях те изразяват своята да готовност да съдействат на проверките и да предоставят необходимата информация за изясняване на ситуацията. 

ЧЕЗ няма поводи за притеснение, коментираха от чешката компания. "Спазвали сме законите и сме работили в съответствие с нормативната уредба. Ще окажем съдействие на проверяващите органи и ще продължим да изпълняваме задълженията си професионално”, заявява Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

"Енерго - Про" също няма притеснение от извършването на проверката, тъй като принципно е обект на постоянен контрол през годината от различни държавни институции, коментират от компанията. "Ние приветстваме подобни проверки, които ще помогнат в обстановка на обществено напрежение да покажем, че поддържаме високи стандарти на професионализъм и спазване на законите в нашата дейност", допълват още дружеството.

EVN напомня в своята позиция, че вече са били обект на подобни проверки през 2010 година. Тогава, след посещение на ДАНС в няколко клиентски центъра на дружеството, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) извърши детайлен одит на дейността на дружеството.

"В резултат на предписанията на този одит EVN България извърши промени, изцяло в съответствие със законовата и регулаторна рамка", смятат от австрийската компания.   

Добрев: Преразглеждане на цената от ДКЕВР ще намали цената на тока трайно

По повод на предложението на прокуратурата министърът на икономиката да се възползва от правомощията си и да намали цената на тока Добрев заяви, че по-добрият вариант е намаление на цената от ДКЕВР, съобщи агенция “Фокус”.

„Възложил съм още вчера на юристите в министерството да работят по този въпрос. В чл. 70 обаче допълнителните задължения, които аз мога да наложа, са по три хипотези: едната хипотеза е - режим на тока, другата хипотеза е - опазване на околната среда и третата хипотеза е – защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката. В тези три хипотези не е включено намаляване на цената на тока. Ако все пак може да бъде използвана една от тези хипотези, лошото е, че те не намаляват цената трайно, а тя се намалява и след това – извършените допълнителни разходи се признават като разходи в следващия регулаторен период. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в същия размер на увеличение, в следващия регулаторен период”, обясни министър Делян Добрев.

„Ние работим и по този вариант, но по-добрият вариант е – преразглеждане на цената от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране с цел търсене на начин да се оптимизира цената“, смята Добрев.

Той уточни, че решението на ДКЕВР променя цената трайно, без да трябва да се възстановяват каквито и да било разходи на дружествата. Докато дори и да намери правно основание за заповед на министъра, тя ще намали цената, но изгубените приходи и възникналите допълнителни разходи трябва да бъдат компенсирани в бъдеще, каза Делян Добрев.

* Допълнена с позициите на Делян Добрев, "Енерго - Про", EVN и на ЧЕЗ към 15.52 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
И аз от доста време застъпвам същата теза.Далаверата на БСП с Русия чрез която източват България за да не можем да бъдем самостоятелни и суверенни.Защо протестиращите не искат разсекретяване на всички договори с Русия в енергетиката? Много хубаво че се заядохте с ЕРП-тата драги протестиращи но поискайте и тази част от картинката.Аз пак да попитам някой знае ли къде са Р.Овч., П. Димитров, Семерджиев и Семейство защото взех нещо много да се притеснявам дали не са заплашени от нещо лошо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
KostadinovK
преди 11 години
Какво очакват? Да наплашат чуждите фирми? И кой ще вземе ЕРПто като изгонят ЧЕЗ? *** ли?Кой печели от това и кой губи?Да не сме в Боливия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 11 години
Не само - Тежестта на ЕРП-тата е само от 9-17 % в крайната цена на тока . да кажем че те си играят с рентабилността и от примерно 10 % са я направили 20 % , или с други думи ако ги изхващат на 100 % което е невъзможно ефекта върху крайната цена ще е мисля 1.3 % върху крайната цена на тока или с други думи : пушек за масите се вдига В НЕК е заровено кучето , в НЕК и договорите с неговите доставчици . ЕРП-тата са супер удобната мишена : не стига че са най-регулирани от цялата система а и са чужденци . Кеф - бий чужденеца по главата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
Батя
преди 11 години
Мдаа, значи и новия главен прокурор се очертава яко популист!Няма лошо от проверки, но се правят тихо и спокойно, без излишна показност и медийност. Иначе вместо да изпишем вежди на протестиращите ще им извадим очите - като изгоним от БГ де що е останал читав чужд инвеститор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
edimi
преди 11 години
Хем е така, хем не е. Седнали са на барутен погреб и трябва да внимават със сценките. Идва и 3 март и т.н. .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
albobo76
преди 11 години
ФАРС, голямо театро ще ни направят, само и само да не се промени нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Браво!Днес е един обещаващ ден за България.Очаквам ЧЕЗ да бъдат глобени със стотици милиони евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
tony1975
преди 11 години
"...предвождани от Роман Василев", мамо мамо ще има пак - Легни! Ти си престъпник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още