IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Либерализацията на енергийния пазар няма да свали цените

"Булгаргаз" ще остане без печалба при намаление на цената на газа над 3,22%, коментира шефът на дружеството Димитър Гогов

12:46 | 26.03.13 г. 17
ДКЕВР: Либерализацията на енергийния пазар няма да свали цените

Мярката либерализация на пазара, която много от участниците по веригата предлагат за намаляване на цените, няма да може да постигне по-ниски сметки за електричество за битовите потребители.

Това става ясно от изказването на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова, цитирано от агенция „Фокус“. Тя обясни, че всеки търговец ще стане „нещо като краен снабдител“ и за да осигури снабдяването ще има нужда от техника и се изискват още много други условия.

„Той в същото време ще плати съответните цени на естествените монополи, срещу които всички роптаят, но навсякъде са естествени монополи“, каза още Харитонова по време на общественото обсъждане на цените на природния газ за второто тримесечие.

Председателят на енергийния регулатор направи и коментар по отношение на стъпките, които МИЕТ предприема за оздравяване на енергийната система. Харитонова призна, че е обещала „юнашки“ ДКЕВР да разработи наредби за търговията с електрическа енергия до 15 април. „Да се надявам, че ще го изпълня“, допълни тя.

Цената на газа и печалбата на „Булгаргаз“

Ако намалението на цената на природния газ от 1 април бъде с повече от 3,22%, „Булгаргаз“ ще остане без печалба, заяви по време на заседанието изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов, цитиран от БТА.

Припомняме, че на 11 март „Булгаргаз“ съобщи, че ще поиска намаляване на цената с 3,22%, но в своето становище работната група на енергийния регулатор не се съобрази с това искане и предложи промяната да бъде от 3,89% в посока надолу.

Днес (26 март) пред ДКЕВР Гогов уточни, че най-голямото намаление идва от по-ниската търговска надценка на дружеството, която от 2% става 1,26%. Факторите, които позволяват намалението на цената са още и цената от 110 долара за барел петрол на световните борси, както и по-благоприятен курс на лева спрямо долара. Третият фактор е намаляването на потребяваното количество природен газ, допълни още Гогов.

От дружеството критикуват още и начина за изчисление на недовзети приходи. Според ДКЕВР дружеството има да взима 173,2 млн. лева за 2012 година, но не са взети предвид стари недовзети приходи от 2010 и 2011 година.
Каква в крайна сметка ще бъде цената на природния газ за второто тримесечие ще стане ясно по време на закрито заседание на енергийния регулатор на 28 март. Промените ще влязат в сила от 1 април. 

EVN сами са си виновни за дисбаланса

EVN сами са си виновни за загубите от изкупуване на зелена енергия, коментира още Евгения Харитонова по повод искането на електроразпределителното дружество да бъдат преразгледани и цените на тока от 1 април. При подаване на заявления за изкупуване на енергия от фотоволтаици от дружеството сами са определили количества от 80 мегавата. Реалното количество обаче е 456 мегавата. 

Когато електроразпределителните дружества са били приватизирани, се е очаквало те да дойдат в България със своите добри практики, а това включва и точно планиране и реални прогнози, добави още председателят на ДКЕВР. 

По нейни думи няма и техническа възможност за разглеждане на искането за промяна на цената на тока, но ДКЕВР ще направи всичко възможно за приемливи цени за всички от 1 юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Значи никъде по света няма либерализация ли? Ми ако не е възможно предлагам да се национализира, защото това в момента си е пладнешки обир. Като говоря национализация предлагам и на възобновяемите. Който не ще да го национализират, да пробва сам да продава ток. Егати "инвеститорите" заради това, че не искаме да изгоним такива "инвеститори", вървим надолу по ускоряваща се спирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Като им знам историята, определено не може да им се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Чудя се да им вярвам, да не им ли вярвам на ДКЕВР-то...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Естествено, че няма да намалее за крайните потребители цената и причината е много проста. В момента всички плащат далаверите на вече сключените договори за зелена енергия ТЕЦ и т.н., далаверите на енерго дружествата, както и 15-20 % загуби, които никой не се интересува на какво се дължат. Когато пазара се де монополизира част от потребителите ще се откачат от веригата и ще си осигурят много по-евтин ток като не заплащат вече изброените разходи. По този начин по-малкото потребители които остана без да имат избор да плащат на монопола ще трябва да плащат цялата сметка на вече изброените далавери и по-този начин цената не само няма да намалее, но и ще се увеличи чувствително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Ибн ал Кан
преди 11 години
Склонен съм да вярвам на мнението от ДКЕВР :)Как точно ще се 'либерализира' пазара?!Ел. тока не е зарзават!Поради чисто технически особености, не мисля, че е възможно да има конкуренция при предлагането на електричество!Следователно не би могло да има 'намаление на цени посредством конкуренция'.Проблемът не е че този пазар е регулиран, а че регулиран изключително във вреда на крайния потребител за сметка на олигархически интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Ами айде направете я тази либерализация и ще разберем. Аз на ДКЕВР не им вярвам и на една дума. Просто либерализацията ще доведе до тяхното закриване. А слубжичката там е сладка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
нещо трябва да започне да се прави, защото богатите продължват да стават все по-богати, а бедните са от бедни по-бедни въпреки тоновете приказки и обещания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още