IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Газдов: ДКЕВР е виновна за поразиите в енергетиката

Сега производителите на ток от възобновяеми източници се сочат за виновници, смята председателят на БФА

08:37 | 27.03.13 г. 22
Никола Газдов: ДКЕВР е виновна за поразиите в енергетиката

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е виновна за поразиите в енергетиката, смята председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов в ефира на bTV.

Според него хората трябва да си зададат въпроса защо Евгения Харитонова, която е бивш зам.-министър на енергетиката и сега председател на регулатора, коментира, че либерализацията на енергийния пазар няма да намали цената на тока, а в същото време Европейската комисия (ЕК) води наказателно дело срещу нас именно по този казус. 

Според социолога Иво Христов, автор на изследване в областта на енергетиката, енергийният пазар в България не е пригоден за либерализация и действително тя няма да доведе до намаляването на цената на тока. Той обаче коментира, че умишлено българската енерегетика се държи в това състояние - домакинствата се отопляват с ток, което е забранено в Дания, а икономиката е прекалено енергоемка, за да се запази сегашното статукво. 

Газдов направи коментар и по отношение на мерките, представени от енергийния министър Асен Василев. Според него преди време електроразпределителните дружества, а сега - производителите на енергия от възобновяеми източници, са сочени за единствен виновник за проблемите в целия сектор. 

"Погледнете сметките - от 100 лева 6 лева отиват за зелена енергия", каза още той. 

Газдов коментира и мярката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за временното изключване на 40% от ВЕИ-централите, които не изпълняват изискванията на Закона за енергетиката. Става дума за липса на техника за предаване на данни за производството на диспечерите в системата. 

Газдов обясни, че това предаване на данни се извършва чрез телеметрично табло, за чието инсталиране отговарят електроразпределителните дружества - при присъединяването на новата мощност именно ЕРП-тата трябва да изискат инсталирането на тези табла. Има случаи, в които техниката е поръчана и платена, но все още не е поставена от доставчиците. Председателят на БФА призна обаче, че част от засегнатите не са инсталирали телеметричните табла по своя вина. 

По отношение на цената на енергията от ВЕИ Газдов коментира, че не е толкова висока, защото трябва да се вземат предвид технологичните разходи на производителите. Той обаче допълни, че цената от 699 лева за мегават е само на десетина компании. "За останалите 1 400 не е такава", допълни той. 

Според Газдов ако не изпълним изискванията за зелена енергия, ще се наложи след това да я купуваме - от Германия или Австрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 14
jelenski
преди 11 години
мда, герберите се постараха да се срастне енергетиката с мафията. Надеждата ми е в Илияна Йотова, която стана шеф на евро комисията за борба с мафията и корупцията, да ги поразкастри тези бойкови израстъци, които точат джобовете на обикновените граждани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
kaputov
преди 11 години
То малко глупаво,ама нали търсим конспирацията навсякъде Никола Газдов дали няма нещо общо с Николай Газдов(майора от Ловеч)?Все пак тази фамилия не е много разпространена в БГ,а е свързана със зловещи събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
fairfax
преди 11 години
Самата идея едни държавни чиновници да пресмятат разходите, приходите и печалбите на частни инвеститори, и въз основа на това да изчисляват преференциални цени, е дълбоко сбъркана.Трябваше да се определят квоти за ВЕИ и през определен период да се правят търгове за мощности. Който предложи най-ниска изкупна цена в комбинация със най-малък срок за изкупуване, той да строи ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Г-н Газдов, много се радвам че сте обърнали внимание на този форум.Аз искам да попитам БФА каква позиция има относно незаконните и нелоялни практики на някои собственици на ВЕИ проекти?Например след като си въвел в експлоатация един проект незаконно да добавяш някакъв неголям процент допълнително ВЕИ производствени мощности към него. Или да купуваш електроенергия и после да я продаваш като ВЕИ енергия без тя да е такава.БФА съдейства ли на държавните органи срещу такива лица и практики или работата й не е да се занимава с такива неща а само да защитава интересите на собствениците на ВЕИ проекти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
неможе. нали си приеха закон, че не могат да ги съдят след управлението им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Gazdov
преди 11 години
Здравейте,виждам, че много от коментарите са негативни спрямо ВЕИ. Бих се радвал да отговоря на въпросите ви, стига те да са смислени, а не някакви обвинения по принцип.1. Относно цената - ще помоля днес колегите ми от БФА да публикуват на сайта на асоциацията ***.bpva.org данните с които разполагаме отн. това колко проекти по коя цена продават.2. Изискване от 100 МВт до 2020 г. - това не е вярно. Никъде няма заложена цел за инсталирани мощности, това е една от многото лъжи. България има цел да постигне 16% дял на ВЕИ от брутното крайно потребление на енергия през 2020 г. За целия ЕС целта е 20% дял на ВЕИ.3. Защо тарифите не бяха намалявани адекватно - въпросът е към ДКЕВР, а не към ВЕИ производителите. БФА и аз лично сме предлагали на ДКЕВР алтернативен модел, според който цената се определя на база три критерия: а) инвестиционни разходи, б) оперативни разходи и г) обем нови инсталирани мощности. Грубо казано, този модел би копирал германския "коридорен модел".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
А знаете ли кои са част от големите инвеститори в т.нар. "зелена енергия" - ЕВН и ЧЕЗ...Който е ходил до нос Калиакра е видял ветрогенераторите на ЕВН (освен ако наскоро не ги е "продала"), а ЧЕЗ откри огромен фотоволтаичен парк край Видин май м.г. точно преди да влязат в сила новите цени за изкупуване на тази енергия...Горките ЕРП-та!..Горките "инвеститори" във ВЕИ - все депутати и мародери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
"... Той обаче допълни, че цената от 699 лева за мегават е само на десетина компании. "За останалите 1 400 не е такава". А каква е ?!"... Според Газдов ако не изпълним изискванията за зелена енергия, ще се наложи след това да я купуваме - от Германия или Австрия..." При изискване от ЕС за около 100 мвт до 2020 г., ние в момента сме направили мощности от 1000 мвт, от които лиценз е издаден за около 750 мвт.?! В сравнение с другите енергогенериращи мощности "гушата" е огромна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
Този Газдов няма ли поне малко съвест!?700 лв/МВ били само за няколко компании, повечето не били на толкова. А на колко - на 600-650, нали?Баси безочието!Да искаш от най-бедния народ в ЕС да ти плаща подобни цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
erik_adams2222
преди 11 години
ВЕИ фирмите имат мащабни задължения под формата на облигации. Полза в изкупуването на тези облигации са видели пенсионни дружества. Добре ама сега ако държавата си писка парите за пенсии за да ги раздаде на хората, дружествата не могат да ги осигурят. Ето как ВЕИ фирмите прецакват българина не само със скъп ток, но и като го лишават от средствата за пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още