fallback

Борисов: ГЕРБ е донесла пари на България, БСП и ДПС са изнасяли

Бившите управляващи няма да се крият от грешките, категоричен беше Бойко Борисов по време на Националната конференция на партията

20:17 | 07.04.13 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гарантираме за следващите години 32 милиарда лева да влязат в българската икономика, обеща лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов по време на Националната конференция на партията преди изборите на 12 май. На събитието в зала Арена Армеец бяха представени плановете за управление на държавата, ако бъде спечелен нов мандат за управление, както и лицата, които ще се изправят в битка за местата в парламента.

"Когато говорим за ГЕРБ, трябва да говорим за партия, която е донесла пари в България. Когато говорим за БСП и ДПС, това са партии, изнесли пари от България", добави Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Той посочи, че ако сега БСП и ДПС се върнат на власт, ще изтеглят външен заем, за да изпълнят обещанията си да вдигнат доходите, а след това ще трябва да го връщаме и ще е много по-тежко. Тогава и ние няма да можем да сторим нищо, независимо дали хората се молят да се върнем, завърши бившият премиер.

"Би било рядка глупост за една нация да избере партия, на която да й спрат еврофондовете", продължи Борисов. "Бих искал оптимизмът да го заменя с реализъм и прагматизъм. Преди 4 години направихме една оптимистична програма. Нямаше как да не го направим, като Орешарски твърдеше, че България ще бъде заобиколена от кризата. На практика – с половин милиард бяхме се потопили, когато встъпихме на власт", обясни Борисов.

Бившият премиер препоръча на водачите на листи по места да не бягат от грешките, които са направили ГЕРБ по време на своето управление.

"Който не работи, той не греши. Ако не бяхме отделили 20% за кофинансиране, щеше да има пари за пенсии и заплати, но нямаше да имаме проекти. Можеше ли да дадем повече пари на майките? Можеше. 30 – 35 млн. лв. все отнякъде щяхме да ги заделим. Ние се заинатихме да правим 10 детски градини в София. 2 милиона души хранят 5 милиона в страната. Сами разбирате в такава ситуация как се създават доходи и как се постига растеж”, продължи Борисов

„Можеше ли да връщаме по-бързо ДДС? Можеше. Можеше ли да не се дразним със зърнопроизводителите? Можеше. И го направихме", убеден е той.

„Програмата на ГЕРБ е документ в който ясно казваме какво сме направили, къде сме сгрешили и как ще я поправим тази грешка. Без илюзии. Ако беше хубаво да си премиер, щеше да има заявки да си премиер, нямаше да бягат”, каза Борисов, визирайки заявената вече позиция на лидера на БСП Сергей Станишев, че няма да е премиер, ако БСП спечели.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
fallback