IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин за намаляване на обжалванията при обществени поръчки

Екоминистърът заяви готовност да подкрепи законови поправки за противодействие на тази пракитка

14:37 | 11.04.13 г.
<p>
	<em>Служебният екоминистър Юлиан Попов </em>Снимка: <em>МОСВ</em></p>

Служебният екоминистър Юлиан Попов Снимка: МОСВ

Да се предприемат законодателни промени, целящи намаляване на обжалванията от фирми на процедурите за обществени поръчки. Около това мнение се обединиха служебният министър на околната среда и водите Юлиян Попов и представители на общини, изпълняващи проекти по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), предаде БТА.

Кметове на общини-отличници в изпълнението на проекти по програмата поставиха този въпрос като един от големите проблеми на среща в Министерство на околната среда и водите.

Според заместник-кмета на Столична община Мария Бояджийска би трябвало фирмите да носят отговорност за обжалването и загубеното време за изпълнение на проекта, тъй като в повечето случаи обжалванията се оказват несъстоятелни. 

"В повечето случаи общините излизат прави, но се губи ценно време", посочиха и от община Враца, чиито интегриран проект се забави с години заради подобни обжалвания.

Припомняме, че законодателна инициатива в тази посока имаше по времето на бившия екоминистър Нона Караджова. Тя предвиждаше фирмите, които обжалват, да внасят банкова гаранция, от която държавата да черпи ресурс при доказана несъстоятелност на жалбата. Това конкретно предложение досега не е внасяно официално, а е обсъждано само с Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Служебният екоминистър Попов изрази готовност подобно предложение за законодателни промени, които да доведат до намаляване на обжалванията, да бъде подготвено.

"Трябва да рестартираме процеса", заяви той и призна, че има силен времеви натиск за усвояване на европейските средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още