IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовият газ не е сред темите на служебния министър на околната среда

Въпросът не е имаме ли шистов газ, а строгата регулация при проучванията и добива, смята Юлиян Попов

12:06 | 19.03.13 г. 3
<p>
	<em>Служебният министър на околната среда и водите Юлиан Попов </em>Снимка:&nbsp;<em>МОСВ</em></p>

Служебният министър на околната среда и водите Юлиан Попов Снимка: МОСВ

"Шистовият газ няма да бъде „горещият картоф” в моите ръце през следващите три месеца,” каза служебният министър на околната среда Юлиян Попов в ефира на bTV. Той обаче подчерта, че към въпроса за енергийната независимост не трябва да се подхожда „националистически”.

"Не е въпросът дали имаме шистов газ и енергийна независимост. Позицията ми е, че там е необходима много строга регулация и много нови изследвания. Проучвания трябва да се правят, но те трябва да бъдат гарантирани от гледна точка на околната среда", кометира още Попов.

България е страната с най-неефективната в енергиен план икономика, смята още Юлиян Попов.  Той посочи, че сериозен проблем на българската икономика е именно начинът на експлоатация на отпадъците.

"Това не е само саниране на сградите, а и начинът на експлоатация на отпадъците. Свързано е и с поведението на хората, което напоследък доста се е променило всъщност", обобщи Попов. 

Юлиян Попов очерта и освновните приоритети в ресора си. Той все пак посочи, че времето му на министър на околната среда е крайно ограничено, за да се решат всички големи проблеми засегащи ведомството, което в момента управлява.

В тази връзка той заяви, че няма да реши окончателно спора за разширяването на ски-зоната в Банско между местните граждани и екологичните организации. По думите му, в основата на този проблем са несъвършенства, залегнали в първоначалния концесионен договор. Служебният екоминистър обаче има амбицията да разговаря с всички засегнати страни, а преди края на мандата си да ги срещне.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
eldred
преди 11 години
Заради пропагандата на шепа еко фанатици и няколко финансирани от москва тариката пропускаме дори възможността да проучим възможностите за добив на шистов газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Японците създадоха нова технология за добив на метан намиращ се под дъното на моретата и океаните (т.нар. горящ лед). В момента технологията преминава финална фаза на изпитания и се пригажда за индустриален добив.Под Черно море също имало големи количества от него.При този добив няма опасност от замърсяване на околната среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
albobo76
преди 11 години
Да разрешат добива на шистовия газ и нефт ще е поредната грешка. Не случайно запознатите го наричат Frakenstein от facking. Отказахме се от най-екологичната, икономически обоснована енергия - атомната и ще си унищожим природата и земеделието с шистов газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още