fallback

БСК: В икономиката на България има аномалии

Приходите за участниците в много икономически сектори се увеличават, а в същото време печалбите се сриват, отбелязват от камарата в писмо до премиера

12:03 | 12.04.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българската стопанка камара (БСК) изпрати анализ на основните макроикономически показатели на служебния премиер Марин Райков. Изготвянето на този документ беше договорено по време на среща с работодателски организации в Министерския съвет. 

В писмото си от организацията посочват и аномалии, които наблюдават в различните области.

Като цяло се влошава структурата на българската икономика – преобладаващ дял имат спекулативните и финансовите индустрии – над ¼ от брутната добавена стойност в страната през миналата година  е за сметка на „Финансово посредничество и операции с недвижимо имущество“ и „Държавно управление, образование, здравеопазване“.

От камарата посочват и някои аномалии, които се наблюдават в икономиката ни – в търговията с горива съществено се увеличават приходите, а в същото време има срив на декларираните печалби. Подобна ситуация се наблюдава и в преработващата промишленост, търговията на дребно и добивната промишленост.

В строителството пък може да се говори за „ясна индикация за търговия с влияние, поради огромния икономически необясним ръст на продажбите за избрани фирми, независимо от регистрирания срив в отрасъла“, се казва още в писмото на БСК до премиера. 

По отношение на държавния бюджет от БСК съобщават за намаляването на приходната част на бюджета през 2012 година. Спрямо 2007 година намалението е в рамките на над 4,7 млрд. лева. Намаление има и по отношение на приходите от ДДС въпреки, че няма промяна на ставките на този данък. „Въпреки този факт и независимо от ръста на БВП, драстично са спаднали приходите от ДДС за 2012 година в сравнение с 2007 година – 1,354 млрд. лева“, се казва в писмото на работодателската организация до премиера.

Намаляват и приходите от акцизи, събираемостта на осигурителните вноски и данъка от приходите на физическите лица. Остава проблемът с здравнонеосигурените лица – между 1,5 и 1,7 млн. души.

Специално внимание от БСК отделят на енергетиката. Посочена е липсата на яснота и предвидимост по отношение на решенията на енергийния регулатор. „Липсва цялостна концепция за структурата на държавната енергетика – бъдещото на НЕК и БЕХ след отделянето на операторите и мрежите“, се казва в позицията на организацията, която предупреждава още и за наличието на олигопол в енергийния пазар на едро.

"Цялата електроенергия на свободния пазар се предоставя само от 3-ма производители, които са дъщерни дружества на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и които продават на свободния пазар ограничени количества, определяни на всеки шест месеца от ДКЕВР", обясняват от камарата.

Има и значим спад на инвестициите в периода 2007 – 2012 година – в рамките на 79% или общо 15,5 млрд. лева, отчитат от БСК. Това води до намаляване на работните места и предприемаческата активност. В същото време съществуват 54 незаконни лицензионни режима, които допълнително спъват развитието на бизнеса, допълват от стопанската камара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 11.09.22 г.
fallback