IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Николов: Направете отчет за произведен и потребен ток в края на 2012 г.

Бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" се съмнява, че данните за консумацията ще превишат тези за производството и вноса на електричество

17:41 | 12.04.13 г.
Красимир Николов: Направете отчет за произведен и потребен ток в края на 2012 г.

Да се изготви отчет за произведеното и внесено количество електричество, както и потребеното електричество в периода между 1 ноември 2012 година и 1 февруари 2013 година, предложи бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Красимир Николов по време на заседанието на обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Николов предположи, че данните ще покажат, че продадената електроенергия ще се окаже повече от произведената и внесената.

За него в сегашния му вид енергийният регулатор не защитава интересите на българската държава и поиска смяната на членовете на ДКЕВР. Той предложи още да бъде създадена лаборатория, която да следи за качеството на електрическата и топлоенергията, както и на водата, която се доставя на потребителите.

Общите условия в договорите с ЕРП-тата

Новите общи условия на електроразпределителните дружества са вече готови и ще бъдат разгледани от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Записани са еднакви условия за потребителите на свободния и регулирания пазар, премахнати са и неравностойни клаузи, за които има произнасяне от страна на съда, че са незаконни.

Електроразпределителните дружества коментираха, че право да променя общите условия има енергийният регулатор. Те поискаха още и промяна на лимита за броя дни, на които да се извършва отчета – да не е 30 дни, а на 31 или 32 дни, за да не се налага повече от 12 отчета на електромерите на година.

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) посочиха, че в момента процедурата по подаване на жалби от потребителите не е ефективна. Документите, които се изпращат в КЗП, се изпращат и до енергийния регулатор, който от своя страна иска становище по казуса от съответното електроразпределително дружество.

Ако такова становище не бъде получено, ход на делото не се дава. В случай, че дружеството отговори, становището се изпраща на потребителя и делото се приключва, коментираха от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още