IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат около 7-8% ръст на мебелната индустрия през 2012 година

Браншът ще разчита на нови пазари, насочва се към арабските страни и бившите съветски републики

09:57 | 18.04.13 г.
Отчитат около 7-8% ръст на мебелната индустрия през 2012 година

Мебелната индустрия е регистрирала около 7-8% ръст през миналата година, каза в интервю за БТА Елица Ненчева, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Наблюдава се и ръст на износа от порядъка на 5-6 на сто, допълва Ненчева.

Освен на традиционните пазари - Германия, Франция, Гърция, Русия, Израел, Грузия и други, производителите ще разчитат и на нови.

„Насочваме се както към арабските страни, така и към бившите съветски републики. Тази година планираме участия на наши фирми в специализирани изложения в Дубай и очакваме да осъществим директни бизнес срещи. За арабския пазар ще търсим основно клиенти сред големите хотелски вериги“, коментира Елица Ненчева.

Според данни на камарата от началото на кризата досега около 300 фирми от мебелната индустрия, предимно микро- и малки предприятия, са преустановили дейност. Заради обвързаността на сектора със строителството, което силно се сви, се отчитат спадове на поръчките и на вътрешния, и на външните пазари, каза тя.

Ненчева се надява бъдещото правителство да чуе проблемите на бранша и държавните институции да заработят по-ефективно и в полза на бизнеса. „Това, което трябва да изискаме от държавата, но и да посочим механизми и мерки за реализация, е защита на българския продукт и на производството като цяло“, коментира експертът.

„Браншовата камара си е поставила амбициозни задачи, свързани с професионалното образование, квалификацията, изграждането на изпитателна лаборатория и се надяваме, че държавните институции ще подкрепят нашите инициативи“, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още