fallback

Икономическата зона в Божурище приютява експортноориентирани компании

Първата мащабна инвестиция в зоната е на германската компания BHTC

10:16 | 30.04.13 г. 6

Все повече експортноориентирани компании започват работа в икономическата зона в Божурище, съобщи икономическият министър Асен Василев по време на церемония за връчване на сертификат клас А.

Сертификатът е връчен на компанията Behr Hella Thermcontrol – BHTC, съобщиха от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Компанията смята да изгради предприятие и развоен център у нас. В него ще бъдат произвеждани уреди за управление на климатични инсталации на автомобили и камиони.

Сред клиентите на германската компания са Volkswagen, Porsche, GM и Mercedes-Benz. Основната производствена база на BHTC е в германския град Липщадт, но има поделения още и в САЩ, Индия и Китай. 

Според прогнозите заводът ще започне работа още през пролетта на 2014 година, а в него ще бъдат разкрити 350 работни места. Инвестицията, която прави германската компания у нас, е на стойност над 42,5 млн. лева.

Реално това е първата мащабна инвестиция в икономическа зона „Божурище“, отбеляза още икономическият министър Василев. Той обясни, че от началото на годината са издадени сертификати на три проекта и те са в сферата на високите технологии и научноизследователската дейност. Те предвиждат разкриването на общо 650 работни места.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:26 | 11.09.22 г.
fallback