IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кол-центрове също ще могат да получат сертификат класове А или Б

Правителството в оставка одобри работните места също да са критерий за издаване на сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите

13:37 | 01.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кол-центрове също ще могат да получат сертификат класове А или Б

Разкриването на работни места също ще станe критерий за издаването на сертификати клас А и клас Б по Закона за насърчаване на инвестициите, предвиждат промени в правилника за прилагане на нормативния акт, одобрени от правителството в оставка. В момента основен критерий за издаване на сертификатите е размерът на инвестициите. 

Новите текстове обаче дават възможност за сертифициране на дейности като аутсорсинг на услуги или кол-центрове, където инвестицията не е значима, но се откриват много работни места. 

С промените е предвидено още и включването на нови икономически дейности и по-ниски прагове при издаване на сертификатите. Сертифицираните инвеститори получават редица облекчения по Закона за насърчаване на инвестициите, сред които и плащане на осигуровки за работещите от страна на държавата за определен период от време. 

В текстовете, одобрени днес, са записани прагове от 150 работни места и инвестиция от 4 млн. лева за издаване на сертификат клас А по критерий работни места за предприятия от индустриалния сектор. За клас Б ще бъде необходимо откриването на 100 работни места и инвестиция от 2 млн. лева. За сектора на услугите за сертификат клас А ще са необходими 1 млн. лв. при 150 нови работни места, а за клас Б – 0,5 млн. лв. при 100 нови работни места.

Критерий за сертифициране може да бъде и само броят на създадените нови работни места - 25 за клас А и 10 за клас Б, когато инвестицията е в общини с висока безработица или проектът се изпълнява във високотехнологичните дейности от индустриалния сектор.

За проекти във високотехнологичните услуги критерият е 50 нови работни места - за клас А и 25 - за клас Б. 
Новите икономически дейности включват издаване на програмни продукти, технически изпитвания, счетоводни дейности, както и кол-центрове.

Правителството предлага и намаляването на праговете за издаването на тези сертификати, допълват от правителствената информационна служба.

За икономическите дейности от индустриалния сектор те стават 10 млн. лева за клас А и 5 млн. лева за клас Б. В момента праговете са 20 млн. лева за клас А и 10 млн. лева за клас Б.

За сектора на услугите – необходимите инвестиции са в рамер на 3 млн. лева за клас А и 1,5 млн. лева за клас Б. За високотехнологичните производства и инвестициите в общини с висока безработица праговете са 4 млн. лева за клас А и 2 млн. лева за клас Б.

Праговете за инвестиции във високотехнологични и интензивно базирани на знания дейности от сектора на услугите са: за клас А - 2 млн. лева, а за клас Б - 1 млн. лева. Когато проектите предвиждат откриване на работни места, инвеститорът ще бъде задължен да ги поддържа за пет години за големи предприятия и три години – за малки и средни предприятия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още