IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към 2 млрд. евро чужди инвестиции са влезли у нас през 2012 година

Инвеститорите търсят комбинация от фактори, когато местят производството в чужда държава, смята директорът на БАИ Борислав Стефанов

11:32 | 02.01.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Към 2 млрд. евро чужди инвестиции са влезли у нас през 2012 година

През 2012 година инвестициите в България ще бъдат в размер на около 2 млрд. евро, съобщи  изпълнителният директор на Българската агенция за инвестициите Борислав Стефанов пред БНР. Прогнозата му за привличане на инвестиции през тази година са за около 2,5 млрд. евро.

Стефанов обаче уточни, че преките чуждестранни инвестиции не зависят изцяло от държавата, където се реализират инвестициите, а и от държавата, откъдето идват средствата.

Директорът на БАИ обясни още и че обемът на инвестициите у нас намалява чисто статистически и причината за това са заемите към фирмите майки.

Преди години взетите средства се записваха като инвестиция, независимо дали водят до закупуване на нови машини и откриване на работни места. Сега тези заеми се връщат и затова и инвестициите намаляват. Реално обаче това не означава, че фирмите затварят производството и се изнасят от страната, коментира още Стефанов.

По негови думи инвеститорите идват в дадена страна, привлечени от комплекс от фактори – не само данъците или евтината работна ръка са водещи. „Ако беше така, всички биха се насочили към страните от Персийския залив, където въобще няма корпоративен данък, например“, обясни той и допълни, че компаниите търсят баланса между цената на преместването и качеството на производството.

Инвеститорите обаче могат да бъдат отблъснати от тромавата администрация, бюрокрацията и слабата съдебна система. Но пък от друга страна тези фактори са валидни и за други държави, не само за България.

Борислав Стефанов прогнозира, че новите мерки за стимулиране на инвеститори като  компенсация на разходите за осигуровки ще привлече нови фирми.

„Възможността за 2 години да се компенсират разходите за осигуровки е много важна и фирмите, с които в последните няколко месеца работихме, много от тях заявиха, че всъщност наличието на подобни мерки би било нещото, което би ги накарало да изберат България пред други държави, които са конкурентни в момента“, обясни още директорът на БАИ.

В момента чуждите инвеститори у нас получават облекчения по отношение на закупуване на държавна земя без търг и помощ при изграждане на довеждаща инфраструктура до предприятието. „Тези облекчения вече не са толкова интересни“, допълни още Стефанов.

Сертификат за инвеститор клас А ще бъде издаван не само на базата на инвестициите в дълготрайни активи, а и на базата на откритите работни места, предвижда още новият закон.„Досега сертификати не можеха да получат компании, например областта на аутсорсинга, въпреки че се откриват офиси с 500-600 или дори 1000 работни места“, обясни още директорът на БАИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Калпава съдебна система може да отблъсне всеки качествен инвеститор, дори целия останал комплекс от фактори да е наред. Правилата и спазването им са в основата на всяко проспериращо общество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
BATVAL
преди 11 години
SEGA OSTANA DA NAPRAVQT I RAZREZ NA INVESTICIITE . AZ SAMO PITAM KOLKO SA VAV VEI SEKTORA AMA VNIMAVAJTE 4E ZNAM OTGOVORA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
BATVAL
преди 11 години
bravo BRAVO BRAVO . NE MOGA DA TI SE NARADVAM BE MOM4E EEEEEEEEEEEJJJJ IZKEFI ME BRAVO NAISTINA TO4EN I ISTINSKI ANALIZ, BRAVO HARESVAM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
тази класация - http://en.wikipedia.org/wiki/Ease_of_doing_business_index#Ранкинг ме утепа. Ние сме след държави, като Гана, Тонга, Самоа, Руанда. Абе май по ни мяза Африканския съюз а не EС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Честита Нова Година на всички, които по един или друг начин са свързани с investor.bg!Иначе по темата за инвестициите- еми през последните години се забелязва рязък спад в бизнес климата, както показват и данните. Облагодетелстват се определени предприятия, което убива средния и малък бизнес, които пък са гръбнака на икономиката. Съдебната система също забуксува още повече. Честно казано 2013 се очертава още по-лоша в сравнение с другите години от управлението на ГЕРБ. Може би усещат, че няма да имат втори мандат и ще се стремят да откраднат колкото могат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Jason_Thorn
преди 11 години
Добър Мечи тренд бележим като бизнес климат, брао. Вожда ще е доволен. А че мат'реала е прос и лош верно е, ще го лъжат докато се хваща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Голямо лъжене продължава - депозитите на гърците веднъж себроят като чужди инвестиции ,веднъж като депозити на българското населениеЖалки смешници, разчитат на невежеството на мат''риала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
SeoKungFu
преди 11 години
"Инвеститорите обаче могат да бъдат отблъснати от тромавата администрация, бюрокрацията и слабата съдебна система. Но пък от друга страна тези фактори са валидни и за други държави, не само за България." у деаа тая крива нива...2 млрд евро за ГОДИНА инвестиции са НИЩО.Вижте на кое място е страната като бизнес климат. И на кои е била.http://en.wikipedia.org/wiki/Ease_of_doing_business_index#Ranking
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още